Maior, audiat în legătură cu alegerile din 2009: Un eveniment privat. Andronic n-are dreptate

E.b. | 12.06.2017

George Maior, ambasadorul Romaniei in SUA, audiat, in calitate de fost director al SRI, de catre Comisia parlamentara de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009. El a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era "privat".

Pe aceeași temă

 

 
 
UPDATE: Fostul director al SRI George Maior a confirmat, luni, în faţa Comisiei de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, că a participat la un "eveniment privat" acasă la Gabriel Oprea în seara scutinului, precizând că nu au fost aspecte ilegale sau neconstituţionale şi nu are ce să îşi reproşeze. El a refuzat să dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a făcut pe deputatul PSD Liviu Pleşoianu să îl acuze că "sfidează" comisia şi "nu are căderea" de a fi ambasador al României în SUA, conform News.ro.

 

"În toate acele zile ale anului 2009, inclusiv în acea zi, din punct de vedere al atribuţiilor mele legale şi oficiale, acestea au fost îndeplinite conform legii. Au existat şi există în viaţa unui om, chiar deţinând asemenea funcţie, şi aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legătură cu acţiunea instituţiei ca atare", a afirmat Maior, întrebat dacă poate confirma prezenţa acasă la Gabriel Oprea în 2009.

 

Fostul şef al SRI a refuzat să ofere alte detalii, pe motiv că evenimentul era "privat".

 

"Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez", a afirmat el.

 

Maior nu a dorit să spună dacă la Oprea au fost prezenţi şi Florian Coldea, şi Laura Codruţa Kovesi.

 

 

"Andronic nu are dreptate"

 

 

Întrebat dacă Dan Andronic are dreptate când cataloghează întâlnirea ca fiind o "celuă de criză", fostul şef SRI a negat: "Nu are dreptate".

 

Maior a precizat că SRI şi-a făcut treaba în mod "exemplar" la alegerile din 2009.

 

După ce a refuzat să mai răspundă la întrebări pe tema întâlnirii de acasă de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Pleşoianu a acuzat că este "de o gravitate maximă că nu răspunde la întrebări", în condiţiile în care Maior are o funcţie publică, plătită din banii românilor.

 

"Nu poţi să te prezinţi în faţa unei comisii de anchetă a unui Parlament în timp ce ai fost plătit din fonduri publice şi să sfidezi activitatea comisiei", a spus el.

 

 

Pleşoianu e furios

 

 

Pleşoianu a adăugat că Maior "nu are căderea să ocupe" funcţia de ambasador al României în SUA, având în vedere aceste răspunsuri.

 

Întrebat dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a negat, spunând că este "contrar naturii umane" să nu participi la evenimente cât timp ocupi funcţii publice.

 

UPDATE: George Maior, audiat în comisie, a recunoscut că în seara scrutinului din 2009 a fost acasă la Gabriel Oprea, însă pentru ”un eveniment privat”.

 

 

Initial, Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 i-a transmis lui Maior o invitatie pentru a se prezenta la audieri in data de 6 iunie, dar la acel moment nu se cunostea inca despre vizita pe care presedintele Klaus Iohannis urma sa o intreprinda in SUA.

 

George Maior a transmis presedintelui Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, o scrisoare in care l-a informat ca va reveni in tara si se va putea prezenta la audieri in data de 12 iunie.

 

Astfel, luni dimineata, la Comisie sunt asteptati, conform programului, George Maior, director SRI in 2009, si Virgil Voineag, presedintele INS la data alegerilor.

 

Pentru marti, Comisia a stabilit sa ii audieze pe Robert Cazanciuc, Gheorghe Netoiu, Catalin Voicu si Dumitru Iliescu.

 

Tot pentru saptamana viitoare, Comisia a retransmis o invitatie lui Emil Boc, pentru miercuri, acesta neonorand prima invitatie din cauza unei deplasari in China.

 

Comisia a transmis, pentru miercuri, o invitatie la audieri si procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, care insa a respins invitatia precizand ca procurorii nu pot fi citati si obligati sa se prezinte in calitatea de martori in fata comisiilor parlamentare.

 

 

*****************

 

Comisia de ancheta a alegerilor din 2009 a fost infiintata la solicitarea PSD si ALDE pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential, dupa dezvaluirile facute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor si persoane aflate in anturajul lui Traian Basescu.

 

Solicitarea a venit in contextul in care jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol in evz.ro in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la momentul acela procuror general al Romaniei.

 

Dan Andronic scria ca Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi erau preocupati, in seara alegerilor, de victoria lui Traian Basescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22