Managerul Institutului Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, locul doi pe listele PSD la Senat - Surse

Laurentiu Gheorghe | 16.10.2020

Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase, Matei Balș, va fi pe locul doi pe listele PSD la Senat, anunță G4Media.ro citând surse din partid.

Pe aceeași temă

Lista de candidați PSD pentru Senat în capitală va fi deschisă de fostul primar Gabriela Firea, în timp ce pe locul al treilea s-ar situa fostul primar de la Sectorul 6, Gabriel Mutu iar senatorul Daniel Zamfir ar fi al patrulea. Alte surse citate de G4Media îl dau pe avocatul Gheorghe Piperea pe locul trei pe lista de la Senat.

La Camera Deputaților, lista PSD este deschisă de Alexandru Rafila, și el medic la Matei Balș.

Adrian Streinu Cercel a fost demis în aprilie de la șefia Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19 din Ministerul Sănătății. Cercel a fost dur criticat în spațiul public după ce a propus izolarea totală a persoanelor peste 65 de ani.

Premierul Ludovic Orban a calificat drept o „ o năstrusnicie, o stupiditate” programul doctorului Adrian Streinu-Cercel intitulat „Vacanța Mare” și care conținea propuneri de măsuri ce trebuie luate pentru perioada de după încetarea stării de urgență.

Gabriela Firea i-a luat atunci apărarea lui Adrian Streinu Cercel: „Și, în fond, cu ce a greșit? S-a dovedit a fi o minciună confecționată cea despre carantinarea tuturor persoanelor de peste 65 de ani la hotel. Documentul din februarie se referea la seniorii care nu au familie și prieteni care să-i aprovizioneze cu medicamente și alimente. Iar în privința proiectului privind testarea pe scară largă a cetățenilor, unde e vina? Toate țările aplică, deja, astfel de soluții medicale. Sunt utile, necesare, chiar vitale”.

Reamintim că Adrian Streinu-Cercel, manager de 19 ani la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a minimalizat în primă fază pericolul coronavirusului, declarând în 27 ianuarie că „focarul este un punctişor pe harta Chinei. Riscul ca virusul să ajungă în România este substanţial redus”.

Cercel a fost subiectul unor investigații de presă, precum cea realizată de Rise Project în 2018, care arăta că fundația privată a lui Streinu-Cercel a primit de la primii șapte producători mondiali de medicamente un milion de euro doar într-un an. Jumătate au fost retrași cash, în tranșe rotunde, uneori chiar la bancomatul din curtea spitalului.

El a cerut imunitate în fața justiției pentru achizițiile cu prețuri umflate din timpul crizei coronavirusului: „Să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâșnița asta, respectiv pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: „Dar cum ați realizat voi achizițiile?” Să vă spun mai departe la ce mă gândesc?”, a spus el la Antena 3 pe 27 martie, potrivit Nesweek.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22