Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț a demisionat: Unii cu medicina, alții cu banii

Laurentiu Gheorghe | 16.11.2020

Managerul Spitalului Județean Piatra Neamț, Lucian Micu, numit în funcție de baronul PSD, Ionel Arsene, și-a anunțat demisia după ce 10 pacienți Covid au murit arși în secția ATI.

Pe aceeași temă

Numit de doar două luni și jumătate la conducerea Spitalului de Urgență Județean Piatra Neamț, Lucian Micu și-a anunțat demisia deși a depus toate eforturile „pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți”. El se consideră o victimă a jocurilor politice, deși a fost numit în funcție doar ca urmare a apartenenței la PSD, fără a avea nicio competență în domeniu: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”, a scris el pe Feacbook.

Lucian Micu afirmă, într-un mesaj postat pe Facebook, că nu are „nici cea mai mică urmă de îndoială că toate deciziile luate și acum și înainte au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți”. El acuză intervenția politicului, el la rândul lui fiind u traseist politic: „Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica”.

Lucian Micu mai spune că prezența sa în funcția de manager al spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic și că a venit momentul să se retrag și să aștepte ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon al secției ATI. El mai afirmă că face acest gest din respect pentru rudele pacienților și pentru cadrele medicale afectate și că își va înainta demisia marți, la prima oră.

Postarea lui Lucian Micu:

„Tragedia de sâmbătă seară din secția ATI în urma căreia zece oameni și-au pierdut viața ne-a afectat pe toți. În special pe rudele pacienților, pe cadrele medicale care au intervenit să salveze și să se salveze, cadre medicale din Piatra Neamț și medici din întreaga țară, jurnaliști, pe mine și familia mea, pe oamenii care înțeleg suferința și care știu că nimeni nu și-a dorit să se întâmple vreodată așa ceva.

Stă în firea noastră, a oamenilor, ca în astfel de momente să căutăm vinovați, să cerem explicații, să ne dăm fiecare cu părerea ce a fost sau cum s-ar fi putut evita. Așa, poate, sunt și eu. Dar am învățat că, înainte de toate, trebuie să fiu cerebral, iar asta am încercat să fac imediat după tragedie.

Împreună cu echipa Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, am încercat și am găsit soluții pentru ca unitatea medicală să rămână funcțională. A fost important pentru pacienții care ajung și acum în stare critică să aibă un spațiu adecvat în care să primească îngrijirile medicale necesare. Acum se lucrează pentru ca noile paturi ATI să fie operaționale chiar de azi. Azi noapte, am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele necesare pentru a depista adevărata cauză care a produs incendiul.

Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că toate deciziile luate și acum și înainte au fost făcute pentru ca echipa medicală să poată să se îngrijească într-un mod cât mai bun și eficient de pacienți. S-a dorit a fi bine.

Din păcate, politica este în tot și în toate. O pot înțelege. Așa este de 30 de ani încoace. De pe scaunele confortabile din birouri lucrurile stau diferit. Când ești lângă patul bolnavului vezi realitatea.

Activitatea medicală dintr-un spital este în subordinea Ministerului Sănătății, iar activitatea administrativă este în subordinea autorităților publice locale. Unii cu medicina, alții cu banii. Între acestea mai apare și politica. Nu toate lucrează împreună, ceea ce, uneori, este doar în detrimentul celor care ar trebui să conteze - pacienții.

Prezența mea în funcția de manager al Spitalului nu mai ajută la acest moment cu nimic. A venit momentul să mă retrag și să aștept ca specialiștii să stabilească foarte clar care au fost cauzele care au produs incendiul care a mistuit un salon și a provocat răni adânci asupra multor oameni. Demisia nu este un abandon, este un gest pe care-l fac cu respectul pe care cred că-l merită rudele pacienților și cadrele medicale afectate!

Fac apel, în calitate de om, să dăm cu toții dovadă de înțelegere și să nu facem presiuni inutile asupra echipei medicale a Spitalului care, în continuare, trebuie să se concentreze în salvarea de vieți, cât mai multe.

Demisia mea va fi înaintată la prima oră a zilei de mâine, nu înainte de a mă asigura că nu las lucrurile la întâmplare, ci că va exista o continuitate fără sincope”.

Spitalul Județean Neamț, în prezent spital de suport COVID-19, a schimbat nu mai puțin de 8 manageri în ultimul an.

Lucian Micu, un traseist politic adoptat de PSD

Lucian-Octavian Micu, de profesie jurist și fost primar al orașului Roman, a fost numit la conducerea Spitalului Județean din Piatra Neamț în 28 octombrie.

Micu nu a mai putut candida la alegerile locale după ce a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate, având interdicție de a mai ocupa o astfel de funcție până în 2023. Lucian Micu a bifat nu mai puțin de 3 partide în cariera sa politică: PSD, UNPR, PNL și din nou PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22