Mandate de arestare pentru trei israelieni, în dosarul lui Remus Truică

Tudor Despina | 15.03.2016

Curtea de Apel Brașov a aprobat mandate de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, față de trei oameni de afaceri israelieni, implicați în dosarul retrocedării pădurii Snagov și a Fermei Băneasa, alături de Remus Truică și Paul al României.

Pe aceeași temă

 

 

Decizia trebuie confirmată, întrucât nu e definitivă și poate fi contestată la Curtea Supremă, și îi vizează pe Tal Silberstein, Shimon Shevez şi Benjamin "Beny" Steinmetz. Cel de-al patrulea israelian pentru care DNA a cerut arestarea – Moshe Agavi – nu a primit mandat, judecătorii respingând solicitarea procurorilor anticorupție. Dacă decizia va fi definitivată la Instanța Supremă, atunci mandatele de arestare vor fi trimise către Poliția din Brașov și apoi către Interpol, transmite Digi 24.

 

  • În 10 Martie, DNA a cerut arestarea în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni cu presupuse conexiuni în dosarul retrogedărilor pădurii Snagov și a Fermei Băneasa, cauză în care sunt anchetați Remus Truică și Paul Filip.
     

Procurorii anticorupție au decis să ceară Curții de Apel Brașov arestarea preventivă în lipsă a patru oameni de afaceri israelieni. Tal Silberstein, Shimon Sheven, Benjamin “Benny” Steinmetz și Moshe Agavi sunt vizați de acuze privind presupuse fapte de constituire de și aderare la un grup infracțional organizat, trafic de influență și complicitate la spălare de bani

 

Cei patru erau vizați de o acțiune penală a DNA încă din Decembrie 2015, fiind anchetați în dosarul retrocedării ilegale a 47 de hectare din pădurea Snagov și a Fermei Băneasa, dosar în care sunt implicați și Remus Truică, alături de Paul Filip.

 

Argumentele procurorilor:Începând cu luna noiembrie 2006, inculpatul Truică Remus împreună cu inculpații Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi (care a aderat ulterior) și alte persoane, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de inculpatul Al României Paul Philippe, prin oferirea de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți, instigarea și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare și prin traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

 

Pentru a pune în practică planul infracțional, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică și asociaților lui din grupul infracțional o cotă parte importantă, între 50% și 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România și, ulterior, le-a și dat acestora bunurile, pe măsura obținerii lor, în schimbul intervenției membrilor grupului pe lângă funcționari publici cu atribuții în reconstituirea / retrocedarea dreptului de proprietate din București și din alte județe din țară sau asupra judecătorilor, urmând a se reuși, în mod injust, obținerea bunurilor revendicate și punerea în posesia lor.

 

De la data constituirii, membrii grupului au fost permanent implicați în activitatea infracțională și s-au informat reciproc, direct sau indirect, asupra evoluției și realizării interesului urmărit prin faptele comise, stabilind de comun acord strategia de urmat și găsind împreună soluțiile cele mai economice pentru grup.De la punerea în mișcare a acțiunii penale și până în prezent, procurorii anticorupție au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezența celor 4 inculpați în fața organelor judiciare, însă aceștia urmăresc tergiversarea cercetărilor față de ei și în final sustragerea de la urmărirea penală. Având în vedere aspectele menționate anterior, la data de 10 martie 2016, procurorii au înaintat Curții de Apel Brașov referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpaților Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz și Moshe Agavi, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executarea a mandatelor de arestare preventivă”, transmite DNA.

 

DNA a cerut, în 3 Martie, extinderea anchetei asupra lui Remus Truică și Paul al României într-un nou dosar privind o presupusă retrocedare ilegală a 47 de hectare din pădurea Snagov. Procurorii au cerut atunci arest preventiv pentru Remus Truică, în locul actualei măsuri dispuse în cazul său, anume arestul la domiciliu. Omul de afaceri e anchetat pentru:

 

- constituirea unui grup infracțional organizat, 
- trafic de influență, 
- spălare a banilor, 
- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, 
- dare de mită. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22