Manifestație de protest a elevilor și studenților în semn de solidaritate cu magistrații

Laurentiu Gheorghe | 08.03.2019

Trei organizații reprezentative care reunesc elevi, studenți și tineri în general anunță pentru vineri un protest tăcut de 30 de minte în fața Casei de Cultură a Studenților din București.

Pe aceeași temă

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) şi-au exprimat susţinerea faţă de magistraţi, în contextul protestelor acestora împotriva OUG 7/2019, şi au anunţat că, în semn de solidaritate, vor protesta vineri timp de 30 de minute în faţa Casei de Cultură a Studenţilor din Capitală.

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE), Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi Consiliul Tineretului din România (CTR) spun într-un comunicat de presă că modificările aduse prin intermediul OUG 7/2019 sunt de natură „a încălca principii importante” din activitatea magistraţilor, „unele chiar de rang constituţional”.

„În calitate de reprezentant al elevilor, sunt foarte îngrijorat de modul în care involuează anumite sisteme fundamentale ale ţării. Din nefericire, politicul şi grupurile de interese acaparează, cu nesimţire, instituţii publice a căror funcţionare trebuie să fie independentă. Ignorarea opiniei a mii de magistraţi este o sfidare crasă a competenţei şi pregătirii acestora; ei, fiind în centrul actului de justiţie, sunt în măsură să spună dacă şi ce modificări sunt necesare”, a declarat preşedintele CNE, Petru Apostoaia, citat în comunicat.

Reprezentanţii celor trei organizaţii solicită Guvernului să abroge orice prevedere care poate afecta independenţa Justiţiei, în conformitate cu poziţia organizaţiilor profesionale ale magistraţilor, luând în considerare faptul că propunerile acestora au fost validate în cadrul adunărilor generale din teritoriu de către mii de judecători şi procurori. În opinia elevilor şi studenţilor, alegerea Guvernului de "a ignora" opinia actorilor principali ai sistemului de justiţie "este complet sfidătoare şi denotă o tendinţă de guvernare autocratică, improprie" unui stat democratic, membru al UE şi deţinător al Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Toate aceste modificări ne fac, fără doar şi poate, să ne manifestăm îngrijorarea cu privire la efectele nocive pe care le-ar avea. România se află într-o postură nouă anul acesta, în care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, dar decidenţii acţionează în stilul caracteristic din ultimii ani, considerând justiţia 'un obiect de joacă', neţinând cont de opiniile experţilor în drept, care au afirmat de nenumărate ori că această Ordonanţă este toxică pentru societatea modernă şi drepturile fundamentale ale omului şi afectează statul de drept”, declară preşedintele ANOSR, Petrişor-Laurenţiu Ţucă.

Preşedintele Consiliului Tineretului din România, Mihai Dragoş, afirmă că prin OUG 7/2019 Guvernul "a sfidat" societatea românească, magistraţii şi organismele internaţionale care veghează asupra respectării statului de drept şi a standardelor democratice în ceea ce priveşte organizarea şi înfăptuirea Justiţiei. "Ne solidarizăm cu procurorii şi judecătorii care protestează în această perioadă. Tinerii îşi doresc să trăiască într-un stat democratic şi european, iar astfel de decizii nu fac decât să pună gaz pe foc atunci când vorbim de plecarea lor din ţară şi de reticenţa lor în a întemeia o familie, a avea şi creşte copii. Prin acţiunile sale, Guvernul trebuie să le inspire tinerilor încrederea că un viitor mai bun este posibil în România, nu să le-o răpească", a transmis Mihai Dragoş.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22