Manifestatii împotriva Charlie Hebdo, la care au participat mii de persoane, în Pakistan şi in Cecenia

P.c. | 19.01.2015

Pe aceeași temă

Manifestatii de protest împotriva publicării unei noi caricaturi cu Mahomed de către Charlie Hebdo au avut loc în Pakistan si in Cecenia. La manifestatii au participat mii de persoane, incendiind drapele franceze, portrete ale preşedintelui Hollande dar şi ale caricaturiştilor de la Charlie Hebdo, relateaza Mediafax.

 

Membri ai unor partide religioase dar şi laice, manifestanţii au defilat în Lahore (est), Karachi (sud), Quetta (sud-vest), Peshawar (nord-vest), Multan (centru) şi în numeroase alte oraşe din ţară. Peste 2.000 de persoane au manifestat în cel mai mare oraş al ţării, Karachi, unde partidul reigios Jamaat-e-Islami a organizat un marş până la mausoleul lui Mohammad Ali Jinnah, părintele fondator al ţării.

 

O delegaţie de pastori creştini li s-a alăturat pentru a-şi demonstra solidaritatea cu compatrioţii lor musulmani. În alte zone din oraş, zeci de membri ai partidului Tehreek-e-Insaf au defilat împotriva săptămânalului satiric francez. O delegaţie a mers la reşedinţa consulului general francez şi i-a înmânat o rezoluţie care cere Parisului să interzică revista "pentru propagarea urii religioase în lume".

 

În Lahore, aproximativ 6.000 de persoane au asistat la manifestaţia organizată de grupări islamiste, între care Jamaat-ud-Dawa. Oratorii au cerut Pakistanului să întrerupă relaţiile cu Franţa. În sud-vestul ţării, la Quetta, manifestanţii au călcat în picioare drapelul francez, după care l-au ars. La fel s-a întâmplat şi cu portrete ale preşedintelui francez François Hollande.

 

La Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, peste 100 de creştini au participat la o reuniune organizată de o biserică locală, scandând "moarte pentru Charlie Hebdo! moarte blasfematorilor Profetului Mahomed!" şi au incendiat un drapel francez.

 

CITITI SI: Franta. Sondaj: Peste 4 din 10 francezi considera necesara EVITAREA publicarii caricaturilor cu Profetul Mahomed. 50% vor o LIMITARE a libertatii de exprimare in online

 

Aproximativ 200 de persoane s-au reunit la Islamabad, în faţa unui club de presă, şi au ars portretele mai multor caricaturişti. La Multan, în sudul ţării, manifestanţii au strigat: "Noi nu suntem Charlie, noi suntem Kouachi!", o referire la un slogan al reuniunii manifestanţilor francezi "Eu sunt Charlie" şi la numele de familie al celor doi fraţi care au atacat săptămânalul satiric.

 

Vineri, după rugăciunea tradiţională, contestarea s-a transformat într-un afront împotriva consulatului francez din Karachi, unde un fotograf al AFP a fost grav rănit de gloanţe. Pakistanul, a doua cea mai populată ţară musulmană din lume, cu aproximativ 200 de milioane de locuitori, se confruntă periodic cu manifestaţii violente împotriva publicării în Occident a unor înregistrări video sau desene considerate blasfematoare.

 

Zeci de mii de ceceni manifestează împotriva caricaturilor cu profetul Mahomed

 

Zeci de mii de persoane au manifestat luni la Groznîi, capitala Ceceniei, împotriva publicării caricaturilor cu profetul Mahomed, la 12 zile după atentatul de la redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo, relatează AFP.

 

Scandând "Allah Akbar" (Allah este mare), mulţimea agita pancarte şi banderole cu inimi roşii şi cu inscripţii în arabă prin care îşi proclama iubirea faţă de profetul Mahomed, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă. "Aceasta este o manifestaţie împotriva celor care insultă religia musulmană", a declarat în faţa protestatarilor liderul cecen Ramzan Kadîrov, lângă moscheea gigantică pe care a construit-o în centrul oraşului Groznîi în memoria tatălui său, Ahmad Kadîrov.

"Nu vom permite nimănui să insulte numele profetului", a continuat el, făcând referire la caricaturile cu Mahomed publicate de Charlie Hebdo.

Kadîrov i-a descris anterior pe autorii caricaturilor cu Mahomed drept "persoane fără valori spirituale şi morale". El l-a calificat de asemenea pe fostul oligarh rus Mihail Hodorkovski, care a cerut presei ruse să publice caricaturi cu profetul, drept "inamic al tuturor musulmanilor".

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat deja sâmbătă în Inguşetia, o altă republică musulmană din Caucazul rus, pentru a protesta faţă de caricaturile cu Mahomed, apreciind că presa rusă nu trebuie să le publice.

Dacă Rusia a salutat iniţial marşul istoric organizat pe 11 ianuarie la Paris împotriva terorismului, presa şi oficialii ruşi s-au delimitat ulterior de solidaritatea mondială faţă de atentatul din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morţi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22