Marcel Ciolacu și Eugen Teodorovici vor concura pentru șefia PSD la Congresul de pe 22 august

Laurentiu Gheorghe | 07.08.2020

La două săptămâni înainte de Congresul PSD pentru șefia partidului se vor confrunta doi candidați, actualul lider interima, Marcel Ciolacu și Eugenen Teodorovici.

Pe aceeași temă

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anuntat, vineri, proiectul politic cu care candideaza la sefia PSD, respectiv "Reconstructia PSD - o viziune politica de stanga pentru un partid european". Ciolacu vorbeste despre o noua echipa, de oameni integri si cu experienta, despre profesionalizarea formatiunii si recastigarea prestigiului PSD.

Ciolacu a anuntat, vineri, printr-o postare pe Facebook, proiectul politic cu care va candida la sefia PSD: "Reconstructia PSD - o viziune politica de stanga pentru un partid european".

Senatorul PSD Eugen Teodorovici și președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu, sunt până în prezent singurii candidați înscriși în cursa internă pentru funcția de președinte al formațiunii, CEX PSD se va reuni marțea viitoare pentru a valida candidaturile.

Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe și fost președinte executiv PSD, a declarat că și-a înregistrat candidatura la șefia partidului. El a amenințat că va scoate la lumină anumite nereguli din partid, cu atac la gruparea Ciolacu. „În registrul partidelor președinte executiv este Teodorovici și cine a semnat până acum pentru PSD nu a făcut decât fals și uz de fals”, a declarat acesta.

Teodorovici a mai acuzat, joi pe pagina sa de Facebook, că organizarea Congresului are loc cu încălcarea Statutului.

„Este noua politică a unei “conduceri” interimare ilegitime care, prin acțiunile sale de până acum, nu a demonstrat decât că urmărește transformarea PSD într-un partid care să servească scopului celor ce vor să-l aducă la nivelul de "partid de buzunar" și să poată servi mult mai ușor intereselor politice conjuncturale”, a scris senatorul.

Surse social-democrate susțin că la depunerea candidaturii, Eugen Teodorovici și-a depus CV-ul. El nu a venit cu o echipă pe care o propune la Congres pentru că este un susținător al ideii că funcțiile ar trebui alese uninominal, nu printr-o moțiune pe listă fixă.

Când și-a anunțat candidatura la șefia PSD, pe 12 iulie, Teodorovici a declarat la sediul partidului că dacă va câştiga competiţia vrea să aducă alături de el o echipă “de oameni tineri, cu şcoală”, „cu Bacalaureatul făcut la vremea lui”, „fără doctorate la Academia de Informaţii”.

Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, vrea să propună Congresului ca din structura de conducere să facă parte un secretar general, prim-vicepreședinți și vicepreședinți regionali. În echipa pe care și-a dorește Marcel Ciolacu se află Lia Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose

În ceea ce privește programul politic, Ciolacu ar vrea „desprinderea totală de tot ceea ce a însemnat modelele trecutului” și intrarea partidului pe o axă de „valori împărtășite de stânga europeană modernă”, recâștigarea renumelui de ”partid care este cel mai bine pregătit să conducă țara” și schimbarea ștampilei de partid al pensionarilor în ”partidul clasei de mijloc”.

În ceea ce privește justiția, programul propus de Marcel Ciolacu prevede că abordarea va fi nouă, în sensul în care partidul se va angaja că tot ce înseamnă teme din zona penală vor fi trecute în plan secund, prioritate vor avea temele de justiție socială.

În principiu, proiectul se referă la Reconstrucția PSD, direcția spre viitor a partidului, consolidarea unui sistem bazat pe meritocrație, o clarificare doctrinară clară și promovarea trecerii de la justiția penală la justiția socială.

Congresul PSD va avea loc pe 22 august.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22