Marea Britanie: Asistentele din Romania si Bulgaria pun in pericol viata pacientilor

Fara Autor | 09.09.2011

Pe aceeași temă

Lordul Robert Winston,  specialist in fertilitate la Imperial College London, a avertizat joi asupra faptului ca asistentele medicale din Marea Britanie care provin din tari din Europa de Est, precum Romania si Bulgaria, pun in pericol viata pacientilor, pentru ca nu pot vorbi corect limba engleza, scrie vineri presa britanica.





"Comunicarea intre pacient si angajatul de specialitate este de importanta vitala. Riscam sa o pierdem avand in vedere problema asistentelor care nu pot vorbi limba engleza si au fost instruite altfel", a declarat joi Winston in Camera Lorzilor, citat de Daily Telegraph, in cadrul unei dezbateri pe tema standardelor de instruire pentru muncitorii din sanatate proveniti din alte tari.





Winston a adaugat ca stie, din munca in afara tarii, ca problema "comunicarii limitate" exista chiar si in limba materna in cazul muncitorilor din Europa de Est.





Conform legislatiei Uniunii Europene, autoritatile nationale nu pot testa competentele lingvistice sau medicale ale asistentelor din state UE. Astfel de teste sunt considerate ca ar restrictiona libera circulatie a fortei de munca, screi Daily Mail in editia electronica.





Afirmatiile sale au fost sustinute de lordul Kakkar, chirurg, care le-a spus colegilor din parlament ca situatia este "intolerabila". "Nu este corect pentru medici sa fie nevoiti sa lucreze cu acesti indivizi. Dar mai ales nu este corect pentru cetatenii tarii noastre care, in momentele cand nu se simt bine si devin pacienti in sistemul nostru sanitar, trebuie sa fie siguri ca angajatii la care sunt expusi sunt competenti, indeplinesc standardele cerute si pot astfel sa ofere calitatea ingrijirii pe care cetatenii nostri o merita", a spus Kakkar.





Purtatoarea de cuvant pe probleme de sanatate din partea laburistilor, Baronesa Thornton, a declarat ca partidul sau sustine principiul libertatii de miscare si recunoaste "contributia pozitiva a asistentelor, moaselor si medicilor din Uniunea Europeana", insa a adaugat ca "libertatea de miscare nu trebuie sa fie prioritara in fata sigurantei pacientilor".





Numarul asistentelor medicale europene care s-au angajat in Marea Britanie s-a dublat din luna octombrie, cand verificarile stricte asupra competentelor - inclusiv asupra limbii engleze - au fost desfiintate.





Consiliul Medical General a afirmat ca 22.060 de doctori - circa 10% - care au licenta de practica in Regatul Unit sunt din zona economica europeana, inclusiv 1.862 de medici care si-au obtinut calificarea in Romania si 722 in Bulgaria.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22