Mari nereguli la Agenţia de Transplant. Lipseşte şi aparatura declarării morții cerebrale

E.b. | 23.11.2016

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii a anunţat, miercuri, că raportul Corpului de control al MS arată că sunt nereguli la Agenţia Naţională de Transplant şi la patru spitale. "Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals", spune Voiculescu.

Pe aceeași temă

 

 

Există şi suspiciuni legate de cheltuirea banilor publici, astfel că vor fi făcute sesizări privind posibile fapte penale, pentru fals şi uz de fals, precum şi sesizări la Agenţia Naţională de Integritate, pentru conflict de interese şi incompatibilitate, conform News.ro.


Unităţile medicale unde au fost găsite nereguli de către inspectorii Corpului de control al MS sunt din Brăila, Alba Iulia, Ploieşti şi Reşiţa, fiind vorba despre spitalele judeţene.

 

„Niciuna din unități nu deținea aparatura necesară declarării morții cerebrale, motiv pentru care nu s-a desfășurat nicio o actvitate de prelevare de organe până în prezent”, a spus Vlad Voiculescu, conform Digi24.ro.

 

În aceste condiții, vor fi făcute verificări la toate centrele de prelevare de organe din țară.


Ministrul a precizat că în urma controlului la Agenţia Naţională de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea şi transplantul de organe.


"Pentru derularea acestui proiect au fost încheiate convenţii civile de prestări servicii între Agenţia Naţională de Transplant, reprezentată de domnul doctor Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv, şi prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian", a spus Voiculescu, citat de News.ro.

 

De asemenea, au fost  încheiate contracte de prestări servicii între Dan Adrian Luscalov, în calitate de director executiv al ANT şi doctorul Andei Nica, în calitate de director adjunct al ANT.

 

Ministrul a precizat că a decis sesizarea Agenţiei Naţionale de Integritate, care să verifice dacă există un posibil conflict de interese şi o eventuală incompatibilitate la semnarea convenţiilor civile.

 

 

Registru pentru fiecare organ prelevat

 

 

„La ANT nu există proceduri și criterii clare de alocare a organelor care au fost prelevate către pacienții care au nevoie”, a spus Vlad Voiculescu, conform Digi24.ro.

De asemenea, nu exsistă niciun registru pentru fiecare organ prelevat în parte, deși era responsabilitatea ANT să elibereze un proiect de ordin privind organizarea și funcționarea registrelor naționale pentru celule și țesuturi. În lipsa acestui registru, fiecare spital întocmește propriile liste de așteptare.

 

Vlad Voiculescu a mai spus că există suspiciuni legate de moul în care au fost cheltuiţi bani publici. El a dat ca exemplu cazul achiziţiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de şoferul instituţiei, care era angajat cu jumătate de normă la Departamentul Achiziţii. În faţa Corpului de Control, acesta a declarat în scris că nu ştie ce a semnat.

 

"Vor fi sesizate organele penale pentru posibile fapte penale, fals şi uz de fals", a precizat ministrul Sănătăţii.

 

 

Verificarea dosarelor

 

 

Vlad Voiculescu a anunţă că  vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant, precum şi întreaga legislaţie în domeniul transplantului. 

 

El a precizat că de-a lungul timpului Agenţia Naţională de Transplant (ANT) şi-a pierdut o parte din atribuţii, care au fost trecute la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, şi "nu este uşor de înţeles" cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Ambulanţă, care nu este acreditată pentru transplant, conform News.ro.

 

"În 2009, Agenţia Naţională de Transplant, sub semnătura directorului executiv, doctorul Dan Adrian Luscalov, a înştiinţat Serviciul de Ambulanţă al municipiului Bucureşti că domnul doctor Victor Zota este nominalizat în funcţia de coordonator al programului de transplant, organe, ţesuturi şi celule de natură umană pentru Centrul universitar Bucureşti, cu încălcarea Legii 95. Nu este usor de înţeles pentru noi cum coordonarea activităţii de transplant a ajuns la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. Mai mult, Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov ar fi trebuit să fie acreditat în acest sens pentru a desfăşura activităţi de transplant, aceasta fiind opinia menţionată în raportul Corpului de control", a declarat ministrul Voiculescu.

 

 

Funcţie nedefinită în legislaţia actuală

 

 

Potrivit acestuia, comisia de control a constatat că pe mai multe adrese de comunicare între Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ANT şi MS doctorul Victor Zota apare ca fiind coordonator naţional de transplant, funcţie care nu este definită în legislaţia actuală, deci nu există, fiind definite în legislaţie doar funcţiile de coordonator regional de transplant şi coordonator de transplant la nivelul unităţii sanitare. 

 

Comisia de control a mai constatat că nici Consiliul Ştiinţific al ANT nu şi-a îndeplinit atribuţiile, în sensul că, deşi trebuia să se întrunească lunar, în perioada 2013-2016 au fost doar patru întruniri. Ministrul a precizat că în Consiliul Ştiinţific al ANT sunt foarte mulţi membri, iar o parte dintre ei nici nu mai sunt în viaţă.

 

În urma acestor rezultate ale controlului, vor fi sesizate organele abilitate pentru posibile fapte penale, respectiv fals şi uz de fals. De asemenea, vor fi făcute sesizări privind modul de acreditare a unităţilor medicale pentru desfăşurarea activităţilor în domeniul transplantului de organe.

 

De asemenea, vor fi verificate toate dosarele de acreditare a activităţii de transplant pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile de acreditare şi dacă s-au luat măsurile necesare pentru retragerea acreditărilor unităţilor sanitare care nu îndeplinesc aceste condiţii.

 

"Am dispus elaborarea în regim de urgenţă a actelor normative pentru completarea reglementărilor din domeniul transplantului şi pentru transpunerea directivelor europene. Solicităm, de asemenea, modificarea Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale de Transplant, având în vedere că acesta este nefuncţional", a precizat Voiculescu.

 

El a mai spus că a solicitat o verificare a întregii legislaţii în domeniul transplantului pentru ca toate actele normative incidente să fie puse în acord. De asemenea, se vor face în regim de urgenţă demersurile necesare pentru aprobarea unui ordin de ministru privind modul de alocare la nivel naţional a grefoanelor de ţesuturi şi celule.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22