Marian Lupu ales preşedinte al Parlamentului de la Chişinău. El îndeplineşte şi funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova

Bernard Noghiu | 30.12.2010

Pe aceeași temă

Liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, a fost ales la 30 decembrie în funcţia de preşedinte al Parlamentului. Liderul PD va asigura totodată interimatul funcţiei de preşedinte al ţării. “Pentru Marian Lupu au votat 57 din cei 101 deputaţi noi aleşi (99 prezenţi la şedinţă), adică toţi membrii Alianţei pentru Integrare Europeană, reconstituită astăzi de către PLDM-PD-PL. Comuniştii au refuzat să participe la votare. “

Candidatura democratului Marian Lupu a fost susţinută de către cele trei fracţiuni PL, PD şi PLDM. Vicepreşedinţi ai Parlamentului au fost aleşi Vladimir Plahotniuc din partea PD şi reprezentanta PLDM, Liliana Palihovici.

Voturile de astăzi confirmă declaraţiile politicienilor care au indicat că se încearcă alegerea lui Marian Lupu în funcţia de preşedinte al republicii din două mutări, mai întâi preşedinte al Parlamentului, iar din această calitate să candideze la funcţia de preşedinte al statului.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, pentru alegerea preşedintelui sunt necesare 61 de voturi. Criza politică prelungită în care se află Republica Moldova se datorează imposibilităţii creării unei majorătăţi de 61 de deputaţi dintr-un total de 101 pentru alegerea preşedintelui. În componenţa actuală, coaliţia de guvernare adună 59 de mandate. Însă, potrivit comentatorilor, noua coaliţie Alianţa pentru Integrare Europeană, are şanse mari să adune 61 de voturi pentru alegerea preşedintelui.

După ce Lupu va deveni preşedinte al republicii, funcţia de preşedinte al Parlamentului urmează să-i revină liderului liberal, Mihai Ghimpu. În fruntea guvernului urmează să fie al treilea lider al AIE, Vladimir Filat, preşedintele PLDM. De altfel, Marian Lupu a anunţat că vineri dimineaţa va semna decretul de desemnare a lui Filat în funcţia de premier.

Formarea noii coaliţii pro-europene este rezultatul a 13 runde oficiale de negocieri, care au durat o lună şi care au ţinut opinia publică cu sufletul la gură. Datorită vechilor tensiuni între liderii celor trei partide, comentatorii sunt mai degrabă rezervaţi în ceea ce priveşte stabilitatea politică internă necesară demarării unui proces amplu de reforme menit să apropie Republica Moldova de UE. Aceste rezerve nu pot însă ştirbi din semnificaţia formării unei coaliţii pro-occidentale la Chişinău, într-un context în care influenţa Occidentului se restrânge tot mai mult în spaţiul ex-sovietic. România a jucat şi joacă un rol important în susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22