Marian Oprișan: Alegerile le-a pierdut PSDragnea. Acum avem alt PSD

Laurentiu Gheorghe | 28.05.2019

Înainte de începerea discuțiilor, premierul Dăncilă a exclus alegeri anticipate. În locul lui Ștefănescu, secretar general ar veni Marian Ciolacu sau Rodica Nassar.

Pe aceeași temă

Liderii PSD se reunesc, marţi, în şedinţe succesive ale BPN şi Comitetului executiv, pentru a analiza înfrângerea în alegeri şi pentru a lua primele decizii după condamnarea preşedintelui partidului.

Premierul Viorica Dăncilă a precizat, marţi, la sosirea la Parlament pentru şedinţele PSD, că va face declaraţii la final pentru că nu este adepta ca preşedintele partidului să ia singur deciziile şi a respins soluţia alegerilor anticipate. Premierul s-a abținut de la alte comentarii privind înlocuirea oamenilor fideli lui Dragnea.

Mariuan Oprisan: Am recepționat mesajul cetățenilor româniei. Alegerile le-a pierdut PSDragnea. Astăzi avem un alt PSD, preocupat de problemele reale ale românilor. Discuția pe justiție în PSD a încetat. Justiția trebuie să fie independentă, să aibă toate condițiile să funcționeze. Trebuie ca toți cei care fură de la comunitate să meargă la pușcărie, dar pe probe concrete, nu pe denunțuri"

Premierul Dăncilă a spus că din punctul ei de vedere PSD-ului i-a lipsit o comunicare eficientă pe partea guvernamentală. „Dăncilă a spus că a fost blocată”, au relatat surse din partid.

Premierul le-a mai transmis liderilor PSD că susține ferm rămânerea la guvernare.

Olguța Vasilescu, vicepreședinte al PSD, a anunțat în ședința BPN de la Parlament că nu mai vrea să fie purtător de cuvânt al partidului au relatat surse politice. Olguța a acuzat presiuni care nu i-au permis să-și facă treaba așa cum ar fi vrut și în aceste conduții nu mai vrea să continue.

De dimineață circula informația că Olguța nu mai este dorită și că va fi scoasă pe tușă împreună cu Codrin Ștefănescu.

Gabriela Firea spune că i s-a cerut să candideze pentru șefia PSD, dar că refuză să fie președintele social-democraților: „Îl susțin pe poziția de președinte interimar pe Paul Stănescu, care alături de mine și de foarte puțini colegi am avut de pătimit pentru că am semnat acea scrisoare și am avut curajul să își susțină punctul de vedere. Cred că nu trebuie să se plătească polițe, dar trebuie să se facă dreptate și nu este normal să se perpetueze același mod de a conduce partidul în grupulețe foarte restrânse. Forurile trebuie să fie transparente, nu venit cu decizia, toată lumea să tacă. Nu voi candida și la Congres, dacă se va pune problema”.

Codrin Ștefănescu, încă secretar general al PSD, a declarat nervos că s-a săturat să mai vadă colegi care se delimitează de Liviu Dragnea și a cerut organizarea rapidă a congresului care să stabilească noua conducere a partidului.

„Legat de Liviu Dragnea, suntem convinşi cu toţii că a fost o decizie politică, a fost oribil şi a fost o zi foarte tristă pentru noi, a fost o zi cumplită pentru întreg partidul. Nu vreau să fiu surprins în perioada următoare de colegi care se vor delimita de el. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de colegii noştri când sunt la ananghie. M-am săturat să văd colegi de-ai mei care se delimitează de Olguţa Vasilescu câ are cătuşe la mâini. M-am săturat să văd colegi care se delimitează de Gheorghe Nechita că e condamnat, de Radu Mazăre, de Nicuşor Constantinescu, de Costică Niţă. M-am săturat să văd oameni care se delimitează de camarazi şi de colegi când sunt la ananghie, cum a fost cazul lui Ionel Arsene la Neamţ”, a declarat Codrin Ştefănescu, la sosirea la Parlament unde se reuneşte Biroul Permanent Naţional al PSD, conform News.ro

El a mai spus că, deşi PSD a suferit o înfrângere, a fost votat de foarte mulţi români.

„E necesar să facem rapid un congres în care să limpezim lucrurile în interiorul partidului şi acolo să candideze cei care vor să candideze şi delegaţii să voteze, delegaţii fiind parlamentarii, primarii, şefii de zonă, preşedinţii de consilii judeţene, oamenii care au condus judeţele şi care s-au bătut zi şi noapte în această campanie, cu toată această ură uriaşă şi manipulare împotriva noastră. N-are nimeni niciun fel de vină, e o vină colectivă”, a susţinut secretarul general al PSD.

Dumitru Buzatu, liderul PSD Vaslui a spus că o ipoteză care se conturează este că PSD trebuie să rămână la guvernare în virtutea majorității pe care se presupune că o mai are. O altă ipoteză este că PSD ar trebui să renunțe la guvernare.

Anterior, într-o intervenție la Digi24, Buzatu a declarat că ”ar trebui să mergem către alegeri anticipate în cel mai rapid mod posibil”.

Paul Stănescu, fost vicepremier ar putea să revină pe o funcție importantă în noua echipă a premierului Dăncilă, conform surselor politice. Înainte de ședința BPN de marți a partidului, Stănescu nu a exclus să candideze pentru funcția de președinte executiv al PSD la viitorul Congres: „Nu știu, mă gândesc”, a spus el.

Stănescu este unul dintre apropiații lui Dăncilă și unul dintre sfetnicii informali ai premierului. După luni de absență din prim-planul PSD, Stănescu a revenit în poza liderilor PSD după condamnarea lui Liviu Dragnea.

Marian Oprișan a declarat la sosirea la Parlament că „alegerile în România în acest moment au fost pierdute cât se poate de clar de acțiunile lui Liviu Dragnea”. Întrebat dacă va candida la șefia partidului: ”Politicienii au un parcurs, în ranița fiecărui soldat e bastonul de mareșal”. Întrebat dacă va candida la prezidențiale: ”Nu cred că putem discuta despre acest lucru în acest moment”.

****

Premierul Viorica Dăncilă, care este şi preşedinte executiv al PSD, a anunţat că au fost convocate pentru marţi Biroul Permanent şi Comitetul executiv al partidului. Dăncilă a subliniat că nu va demisiona din funcţia de prim-ministru.

Premierul, miniştrii şi liderii PSD aflaţi în Bucureşti s-au reunit, luni după-amiază, într-o şedinţă de urgenţă, după condamnarea preşedintelui partidului, Liviu Dragnea.

Conform Statutului PSD, Viorica Dăncilă, care deţine funcţia de preşedinte executiv, asigură conducerea partidului până la organizarea congresului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22