Marirea si decaderea UNPR. De la prim-ministru interimar, la 2,5% în sondaje

Vlad Toma | 15.01.2016

In primele declaraţii publice făcute după câteva luni de tăcere, Gabriel Oprea, liderul UNPR, a declarat ieri ca partidul sau isi propune să obtina cel putin 10% la alegerile din 2016. Situaţia UNPR nu este insa deloc roză, ultimele sondaje aratand ca partidul ar mai avea doar 2,5% din voturile românilor.

Pe aceeași temă

 

Oprea şi-a reiterat ieri sprijinul pentru preşedintele Iohannis şi pentru acţiunile guvernului Cioloş, precizand însă ca aceasta sustinere nu este neconditionata. "UNPR il sustine in continuare pe presedintele Klaus Iohannis si pe premierul Dacian Ciolos. Vreau sa subliniez ca aceasta sustinere nu este neconditionanta. Cerem performanta guvernamentala. UNPR va sanctiona public orice abatere si orice esec major, cand este nevoie. Nu suntem datori nimic nimanui," a declarat Oprea.

 

Liderul UNPR a mai afirmat ca va avea o discutie cu Liviu Dragnea privind modul in care cele doua partide, care fac parte din Alianta de Centru-Stanga, vor candida in alegeri. Oprea a subliniat însa ca, cu sau fara alianta cu PSD, UNPR vrea sa obtina cel putin 10% la alegeri: "UNPR isi continua parteneriatul de centru-stanga cu PSD si Liviu Dragnea, pe care il respectam si care ne respecta... UNPR isi pastreaza obiectivul asumat - vrem ca oricum vom candida, UNPR sa obtina cel putin 10% din numarul total de voturi... suntem pregatiti pentru ambele avariante. PSD a avut un proiect eficient. Am fost loiali guvernarii. UNPR nu a dat jos niciodata un guvern din care a facut parte...

 

Voi discuta cu Liviu Dragnea, suntem oameni corecti unul cu celalalt, fie ca vom candida impreuna sau separat va vom anunta din timp. Daca vom merge singuri vom avea candidati redutabili. Daca mergem cu PSD va asigur ca ne vom implica cu toate resursele. Nu este un secret pentru nimeni ca alianta care va obtine cele mai multe voturi va da premierul, fiecare zecime conteaza. Colegii social democrati sa analizeze pe toate partile. Niciun membru UNPR nu a parasit partidul. UNPR este un partid robust, inchegat si unit," a mai spus Oprea.

 

Poziţia PSD: Ne-am sinucide dacă am rămâne în alianţă cu UNPR

 

PSD pare insa că nu mai vrea sa continue alianta cu UNPR, din cauza imaginii pe care liderul acestei formaţiuni a ajuns să o aibă după moartea poliţistului Bogdan Gigină si dupa protestele care au urmat incendiul din Colectiv. Ne-am sinucide dacă am rămâne în alianţă cu UNPR. Şi aşa nu au adus niciun procent în plus. Acum, după ce Oprea a plecat cum a plecat din Guvern, ne-ar mai rupe şi din scorul nostru. Mergem singuri în alegeri şi asta e cea mai bună variantă“, au relatat surse din PSD pentru „Adevărul
 

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, i-ar fi intrebat pe liderii social-democrati din teritoriu daca considera ca alianta cu UNPR trebuie continuata, o decizie urmand a fi luata probabil sambata la Comitetul Executiv al PSD care va avea loc la Piatra Neamţ.

 

Conform unei investigatii facute de Adevarul, majoritatea liderilor PSD din teritoriu nu se opun continuarii alianţei cu UNPR, unii crezand insa ca partidul se va mobiliza mai bine si va avea mai mult de castigat daca va candida pe liste separate la alegerile locale. Unii lideri locali considera ca PSD trebuie sa mearga singur macar la alegeri locale, sa vada ce rezultat obtine si apoi sa regandeasca alianta cu UNPR. In acelasi timp insa, majoritatea liderilor locali spun ca vor accepta decizia luata la centru de PSD.

 

Din punctul meu de vedere, avem de câştigat dacă vom merge separat pe liste, nu în tandem, cel puţin la Călăraşi. Noi încercăm să câştigăm Consiliul Judeţean şi 16 consilieri prin forţe proprii. Dacă mergem împreună cu UNPR, nu vom scoate mai mult de 12. Cred că va fi mobilizare mai mare dacă mergem  separat. Dacă vom vota, eu aleg pentru Călăraşi să mergem separat pe liste“, a spus Dan Cristodor, liderul PSD Călăraşi, citat de Adevarul.

 

Noi agreăm un protocol de colaborare, dar mai întâi fiecare partid trebuie să îşi măsoare puterile. Putem să semnăm protocoale de neagresiune acum şi de colaborare după momentul alegerilor locale. După ce ne măsurăm forţele în faţa electoratului, putem discuta de majorităţi”, Constantin Niţă, preşedinte PSD Braşov, conform sursei citate.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22