Mark Gitenstein, fost ambasador SUA in Romania, despre Victor Ponta: In 2012 a respectat cerintele UE si a adus Romania inapoi de pe marginea prapastiei

T.d. | 02.12.2014

Pe aceeași temă

Victor Ponta este cel care, in vara lui 2012, “a respectat cerintele Comisiei Europene si a adus Romania inapoi de pe marginea prapastiei”, a scris fostul ambasador al SUA in Romania, Mark Gitenstein, intr-un articol din editia de Europa a cotidianului Wall Street Journal. Fostul diplomat american mai arata ca “Romania si intreaga lume au fost uimite de victoria lui Iohannis” la prezidentiale, potrivit Hotnews.

In articolul intitual "A Chance for Lasting Change in Romania" (“O sansa pentru o schimbare de durata in Romania”), Gitenstein mai scrie ca "alegerile prezidentiale reprezinta o schimbare fundamentala de directia in politica romaneasca si, sa speram, un punct de cotitura spre Vest, democratie, statul de drept si transparenta".

Fostul ambasador american mai arata ca in Romania se da o "lupta titanica" inca din 1989, pe de o parte fiind fortele reformiste, incurajate de UE, FMI, Banca Mondiala si diplomatii occidentali, iar de cealalta parte aflandu-se oligarhii si baronii. Gitenstein da ca exemplu criza politica din 2012, care a culminat cu suspendarea presedintelui Basescu de catre coalitia din care facea parte si PSD, partidul condus de Ponta.

"SUA, UE si Angela Merkel sustinut neabatut statul de drept si lupta anticoruptie, sprijinul culminand cu o lista de recomandari specifice pentru Romania din partea UE... Ponta a respectat aceste cereri si si a adus Romania inapoi de pe marginea prapastiei", scrie Gitenstein.

Mark Gitenstein a avut o pozitie extrem de ferma in timpul crizei politice din 2012, sanctionand public derapajele de la regulile constitutionale. "Sunt profund preocupat de orice incercare de amenintare a independentei institutiilor democratice din Romania", spunea el in iulie 2012.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22