Mark Rutte, despre aderarea României și Bulgariei la Schengen: „Când sunt gata, se pot alătura”

L. G. | 21.10.2022

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus în parlamentul național că „Pentru România și Bulgaria avem nevoie de o actualizare a MCV”, iar „misiunea de evaluare Schengen nu este completă”.

Pe aceeași temă

Premierul olandez Mark Rutte a făcut miercuri declarații în plenul parlamentului național pe tema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. El a spus că ”nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen, potrivit discursului său din Parlament.

„Nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen. Când sunt gata, ele se pot integra. Problema este următoarea. Pentru ambele țări avem nevoie de o actualizare și a evaluării în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV). Acest lucru se face acum pentru România, dar nu și pentru Bulgaria. Aceasta este o problemă”, a spus premierul Mark Rutte.

El a reclamat faptul că misiunea de evaluare a experților Schengen nu este completă, lipsind informații despre modul în care România și Bulgaria gestionează returnarea imigranților ilegali.

În al doilea rând, misiunea care are loc în prezent în cadrul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen nu este completă. În prezent, lipsesc evaluările privind Sistemul de Informații Schengen și modul în care sunt tratate returnările. Am discutat pe larg despre aceste aspecte cu președintele Klaus Iohannis când l-am întâlnit săptămâna trecută la Sibiu, când am vizitat trupele olandeze. Ne-am spus unul altuia că vom vedea mai întâi ce reiese din această misiune de evaluare Schengen, în opinia noastră prea limitată. În plus, ne vom uita la ceea ce reiese din evaluarea MCV și împreună vom lua inițiativa față de Comisie în a spune: haideți să completăm rapid această misiune”, a spus premierul Rutte.

„Dacă acele rezultate arată că sunt pregătiți, atunci pot adera. Țările de Jos nu se vor opune, dar atunci țările care aderă la Schengen trebuie să fie și stricte, corecte și angajate. Problema specifică cu Bulgaria este că MCV nu face parte din aceste discuții. De asemenea, sunt multe evoluții la nivel național în Bulgaria pentru că în prezent nu există un guvern în exercițiu”, a mai spus Rutte.

Discursul său a venit în ziua în care Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit eurodeputei olandeze Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

Mai precis, moțiunea adoptată de Parlamentul olandez „solicită guvernului să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de Jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22