Marocul amana vizita pe care trebuia s-o efectueze o delegatie parlamentară condusa de Tariceanu

Laurentiu Gheorghe | 26.03.2019

Vizita unei delegații române, conduse de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, în Maroc, a fost contramandată la cererea părții marocane, transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

În limbaj diplomatic, se spune că vizita oficială în Maroc care trebuia să se desfășoare în perioada 27-31 martie a fost amânată la solicitarea părții marocane, pentru o dată care va fi stabilită de comun. În traducere înseamnă că declarația premierului Dăncilă din SUA că România va recunoaște Ierusalimul drept Capitala Israelului a stricat relațiile pe care le aveam cu lumea arabă.

Președintele Senatului român ar fi urmat să se întâlnească cu omologul său, șeful Camerei Consilierilor, Hakim Benchamach, iar întreaga delegație parlamentară română mai avea programate întrevederi și cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului Regatului Maroc, cu şeful Guvernului marocan şi ministrul de Externe din această ţară, mai arată sursa citată.

Anunțul privind amânarea vizitei delegației române vine la doar o zi după ce regele Iordaniei și-a anulat vizita de trei zile în România tot ca urmare a declarațiilor premierului Viorica Dăncilă legate de mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

„Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres în America și a contramandat vizita. România a construit o relație solidă cu lumea arabă, a fost una dintre puținele constante din politica externă a României până ieri. Acum, doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. Este foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic”, a spus, luni, președintele Klaus Iohannis, la o dezbatere organizată de Asociația Orașelor din România.

Președinția a anunțat, încă de duminică, faptul că o eventuală decizie legată de mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim „va avea loc numai după finalizarea analizei care se desfășoară în prezent și doar cu avizul tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniul politicii externe și al securității naționale. Decizia finală aparține Președintelui României, care este, potrivit Constituției, titular al deciziilor de politică externă a României și reprezentant al țării noastre în plan extern”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22