Marți reîncep negocierile pentru numirea unui șef al Parchetului European

Dora Vulcan | 16.09.2019

Echipa de negociatori ai Parlamentului European și ai Consiliului European s-ar putea întruni marți pentru o decizie privind șefia Parchetului European.

Pe aceeași temă

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloș, a declarat, sâmbătă, pentru B1 TV, că în cursul acestei săptămâni este foarte posibil un vot din partea statelor membre, în așa numita comisie COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană).

„A mai apărut o altă schimbare în Consiliu, Franța și-a schimbat poziția așa cum știm și treaba asta este confirmată, la fel am confirmat-o ieri și alaltăieri procedural și odată cu Franța își mai schimbă poziția și alte state membre. Am confirmat cu prim-miniștri din Benelux, din Belgia, Olanda și Luxemburg, mai sunt și state membre care își schimbă poziția și în condițiile acestea președenția Finandeză, săptămâna viitoare, în COREPER o să pună în discuție ideea asta, după ce marți va avea loc o rundă de discuții între noua echipă de negociere a Parlamentului și președinția Finlandeză. Candidatul francez a primit altă funcție, dar teoretic și procedural el poate să spună oricând că în cazul în care e numit procuror șef european preferă funcția asta, în cazul în care e numit, atâta timp cât el nu și-a retras candidatura”, a declarat Coloș pentru B1.ro.

B1TV, care a citat mai multe surse politice, a susținut sâmbătă că inclusiv guvernul României ar putea să-și schimbe poziția avută anterior și să susțină candidatura lui Kovesi, după ce Dăncilă ar fi fost sfătuită să acorde această susținere la schimb cu cea pentru Rovana Plumb în postul de comisar european la transporturi.

În cursa pentru șefia EPPO au rămas Kovesi și francezul Jean-Francois Bohnert, care, însă, a fost numit la sfârșitul lunii iulie la șefia Parchetului Național Financiar, echivalentul francez al DNA din Franța.

Cu toate acestea, Bohnert nu și-a retras oficial candidatura, una în nume personal, deși însăși Franța a anunțat că o susține pe Kovesi după o discuție telefonică între președintele francez și cel român.

Parlamentul European a anunțat și după alegerile europarlamentare, care a schimbat componența politică a noului legislativ de la Bruxelles, că își menține susținerea pentru Laura Codruța Kovesi. Negocierile pentru șefia viitorului Parlament European au început sub mandatul vechiului Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22