Marșul speranței: 450 de km parcurși pe jos de clujenii care vor fi sâmbătă la protest

Dora Vulcan | 19.01.2018

Clujenii care au pornit pe jos pana la Bucuresti, intr-un mars de protest fata de modificarea legilor Justitiei, vor ajunge sâmbătă la București, în Piața Universității, după aproximativ 450 de kilometri parcursi in 10 zile, scrie News.ro

Pe aceeași temă

 

 

 

 

”450 de km în 10 zile și un mesaj: coboară și tu din bloc” - este mesajul adresat de inițiatorul marșului pentru bucureștenii care ezită să iasă în stradă sâmbătă, la protestul anunțat împotriva legilor Justiției. 

Inainte de plecare, Sorin Bobis a spus ca a ales aceasta forma de protest pentru a le atrage atentia in primul rand bucurestenilor, pe care ii invita la protestul de sambata viitoare: "Daca noi putem face un efort de a merge 10 - 11 zile pe jos, bucurestenii pot cobori din blocuri in ziua protestului si sa ni se alature. Aveam 23 de ani cand am participat la Revolutia din 1989, iar acum simt ca ce am castigat atunci s-a pierdut pe drum", a spus initiatorul "Marsului Sperantei".

”A fost o utopie să credem în 90 că facem o gaură în steag și, gata, s-a rezolvat totul. Am ajuns să strigăm aceleași lozinci ca și în 90...”  

 

 

 Membrii grupului, carora li s-au alatura inclusiv copii, au avut parte de primiri calduroase in localitatile prin care au trecut si spun ca marsul le-a permis sa vada locuri noi si sa lege prietenii, transmite News.ro. 

 

Grupul format din cinci persoane a ajuns la Ploiesti joi seara, iar vineri dimineata ei au pornit spre Bucuresti, pe traseu aluturandu-li-se mai multi tineri, inclusiv copii. Astfel, vineri, grupul avea in jur de 25 de membri si era insotit de masini de politie pe cateva segmente ale traseului.

 

Liderul si initiatorul protestului "Marsul Sperantei", Sorin Bobis, a scris pe Facebook ca in cele zece zile de cand se afla pe drum au avut parte de numeroase surprize din partea localnicilor din zonele pe unde au trecut, care le-au oferit mancare si cazare, iar unii i-au intampinat cu paine si sare. In unele localitati, au fost organizate proteste de sustinere, in asteptarea grupului.

 

"Am fost impresionati cand la intrarea in judetul Prahova am fost intampinati de un domn cu paine si sare. Am fost condusi in Sinaia de protestestari din acest oras, care ne-au aratat mormantul lui Badea Cartan, loc unde am aprins o lumanare", a scris Sorin Bobis.

 

Membrii grupului spun ca au legat multe prietenii si ca nu au avut parte de incidente pe drum, doar frigul le-a creat mici probleme. In a sasea zi, de expemplu, participantii au indurat temperaturi de minus 13 grade Celsius.

 

"Am plecat din Rupea pe un frig crunt, minus 13 grade Celsius. Temperatura a ramas negativa toata ziua, cand a fost cel mai cald erau minus 4 grade. Frigul iti intra pana la oase, mai ales din cauza ca TIR-urile trec la 50 de centimetri de noi si antreneaza o masa mare de aer", a mai scris Bobis.

 

Vineri seara, grupul ar urma sa ajunga la Otopeni, unde se va caza, iar sambata dimineata va porni spre Piata Universitatii.

 

Grupul parcurge peste 40 de kilometri pe zi, pentru a ajunge la protestul care va avea loc sambata seara in Piata Universitatii, intitulat "Toate drumurile duc la Bucuresti. Revolutia generatiei noastre".

 

Initiatorul "Marsului Sperantei" este un horticultor in varsta de 51 de ani din Cluj-Napoca, el fiind prezent si la Revolutia din 1989. La plecarea din Cluj Napoca, acestuia i s-au alaturat unul dintre fiii sai, in varsta de 18 ani, doi nevazatori si un cetatean francez stabilit de mai multi ani in tara, fiind casatorit cu o romanca.

 

Inainte de plecare, Sorin Bobis a spus ca a ales aceasta forma de protest pentru a le atrage atentia in primul rand bucurestenilor, pe care ii invita la protestul de sambata viitoare: "Daca noi putem face un efort de a merge 10 - 11 zile pe jos, bucurestenii pot cobori de blocuri in ziua protestului si sa ni se alature. Aveam 23 de ani cand am participat la Revolutia din 1989, iar acum simt ca ce am castigat atunci s-a pierdut pe drum", a spus initiatorul "Marsului Sperantei".

 

Francezul participant la protest, care se ocupa de agricultura in Cluj, poarta steagul tarii sale si a declarat ca a simtit nevoia sa se alature grupului pentru ca traieste de 15 ani in Romania si doreste "sa mearga tara pe drumul cel bun".

 

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22