Masuri de austeritate dure in Ucraina, pentru a se obtine un ajutor financiar de la FMI

Fara Autor | 29.12.2014

Pe aceeași temă

Parlamentul ucrainean a aprobat luni un buget de austeritate decris ca fiind "draconic", majorand sensibili alocarile pentru securitate si armata si reducand cheltuielile sociale, scrie AFP, citata de Mediafax.


In acest context, presedintele Petro Poroshenko a anuntat o intalnire in 15 ianuarie, la Astana (Kazahstan) cu cancelarul german Angela Merkel si presedintii francez Francois Hollande si rus Vladimir Putin, pentru a discuta conflictul in estul Ucrainei.


Bugetul a fost aprobat luni, in zori, cu 233 de voturi, peste cele 226 necesare, dupa dezbateri si consultari maraton care au durat peste 12 ore. 


Mai multi deputati au denuntat maniera in care bugetul si legile fiscale au fost votate, numerosi dintre ei spunand ca nu au vazut textele care au fost pur si simplu prezentate pe cale orala de premierul Arseni Iatseniuk in noaptea de duminica spre luni.


"Nu stim prea mult din ce e acolo deoarece nimeni nu a vazut intr-adevar bugetul", a spus un inalt oficial ucrainean, sub acoperirea anonimatului. 


Aprobarea bugetului inainte de finele anului a fost una dintre conditiile pentru obtinerea urmatoarea transe acordate de FMI, a carui misiune este asteptata la Kiev in 8 ianuarie.   


Cheltuielile prevazute pentru aparare si securitate ajung la aproape 5% din PIB, fata de circa 1% in 2014, pentru a atinge, potrivit guvernului, 90 de miliarde de grivna (3,8 miliarde euro). 


"Este un nivel fara precedent", a declarat premierul Arseni Iatseniuk, in conditiile in care tara sa a pierdut peninsula Crimeea, anexata in martie de Rusia, si se confrunta cu un conflict armat in estul separatist pro-rus din aprilie. 


"Doua vesti, una buna si una proasta", a comentat Valeri Cialy, consilier diplomatic al presedintelui Petro Poroshenko. 


"Salariul meu, ca si al altor functionari, a fost redus de o maniera radicala  (...) Dar bugetul a fost in cele din urma aprobat si 90 de miliarde de grivne vor fi cheltuite pentru aparare", a comentat el.  


Presedintele Petro Poroshenko s-a deplasat personal in Parlament pentru a convinge deputatii cei mai recalcitranti din partidul sau sa voteze legile. 

O mie de persoane au manifestat duminica in fata Parlamentului pentru a protesta fata de introducerea unor masuri dureroase prevazute in buget. 


"Va fi un an draconic", a comentat Oleg Bereziouk, un deputat pro-occidental Samopomici.  


Textul a fost aprobat dupa ce premierul Iatseniuk a promis ca va relaxa anumite clauze in februarie, dupa discutiile cu misiunea FMI. 


Una dintre clauzele cele mai nepopulare vizeaza introducerea unui impozit suplimentar de 5% - 10% asupra marii majoritati a produselor importate.


Autoritatile vor introduce un impozit de 15% asupra pensiilor "ridicate", respectiv peste 3.600 grivna (mai putin de 200 euro) si un impozit imobiliar asupra apartamentelor mai mari de 60 de metri patrati si a caselor peste 120 m2. 


Parlamentul a votat de asemenea anularea, din iulie, a avantajelor sociale pentru medici si profesori. 


In fine, s-a adoptat o masura indelung asteptata, respectiv reducerea taxelor asupra salariilor mai mari de 3.600 grivna de la 41% la 16,4%. 


"Este un pas riscant" care ar putea majora deficitul fondului de pensii "dar pe de alta parte deschide posibilitatea de a lupta impotriva economiei subterane", a comentat pe Facebook deputatul Anton Gherascenko de la partidul pro-guvernamental Frontul Popular.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22