Măsuri în Justiție pentru prevenirea epidemiei: Actele procesuale care nu sunt urgențe se amână

Laurentiu Gheorghe | 10.03.2020

Pericolul răspândirii coronavisului i-a determinat pe factorii de decizie din justiție să ia măsuri pentru reducerea aglomerației din sălile de judecată, precum și în relația cu publicul.

Pe aceeași temă

Procurorul general Gabriela Scutea a emis un ordin prin care suspendă, la nivelul parchetelor, activitatea de relații cu publicul și audiențele, iar intrarea persoanelor în sediile acestor instituții este limitată și se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere, scrie G4Media.ro

Comunicatul integral al Parchetului General:

Biroul de informare și relații publice este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele măsuri dispuse, prin Ordinul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție nr. 54 din data de 10 martie 2020, pentru limitarea răspândirii infecțiilor cauzate de virusul COVID 19 :

  • Activitatea de relații cu publicul și audiențe în cadrul parchetelor se suspendă până la data de 30 martie 2020, cu posibilitatea prelungirii suspendării și va fi suplinită de primirea sesizărilor, cererilor și memoriilor prin corespondență, folosind mijloacele de comunicare electronice sau trimiterile poștale.

  • Pe perioada incidenței prezentului ordin, comunicarea actelor procedurale se va realiza preponderent prin intermediul poștei electronice, cu acordul prealabil al destinatarului.

  • Intrarea persoanelor în sediile parchetelor, cu excepția personalului propriu și a celui din instituțiile sistemului judiciar, de ordine publică și siguranță națională, se va face numai după completarea unei declarații pe propria răspundere. În cazurile în care, din conținutul declarației menționate anterior, rezultă vreuna din situațiile de risc indicate de răspunsul afirmativ la întrebări, conducerea parchetului sau persoanele desemnate vor interzice accesul declarantului.

  • Procurorul de caz poate amâna efectuarea activităților procedurale care implică contactul direct cu persoanele, în măsura în care este posibil față de urgența cauzei.

  • De asemenea, s-au dispus măsuri pentru dezinfectarea și igienizarea spațiilor accesibile publicului și birourilor personalului din sediile parchetelor, precum și măsuri privind personalul propriu din cadrul Ministerului Public .

  • Măsuri au fost anunțate și de cele două secții, de procurori și de judecători, ale Consiliului Superior al Magistraturii.

  • Judecătorii Consiliului le recomandă președinților instanțelor să evite aglomerarea de persoane și să facă o analiză a cauzelor care trebuie să fie judecate până la 31 martie 2020. În cazul proceselor în care nu există riscul să se prescrie faptele se cere stabilirea unor termene de judecată începând cu luna aprilie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22