McDowell (BEI): În România nu finanțarea infrastructurii e problema ci lipsa proiectelor

Dora Vulcan | 26.11.2017

Situația infrastructurii din România nu este cauzată de o problemă de finanțare, ci mai degrabă de o lipsă de proiecte publice viabile bine planificate, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Andrew McDowell, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții (BEI).

Pe aceeași temă

 

 

 De asemenea, acesta susține că alți factori importanți includ dezvoltarea capacității de planificare și implementare a proiectelor, precum și un control eficient al fraudei și corupției.

 

Andrew McDowell susține că România are creștere economică determinată de consumul privat, dar, pentru a rămâne sustenabilă, aceasta ar trebui să fie determinată, în principal, de activitățile de investiții.

 

AGERPRES: Care este strategia de finanțare a BEI în România pentru următoarea perioadă?

Andrew McDowell: Angajamentul de creditare al BEI în România de la începutul operațiunilor de împrumut ale băncii în țară este de aproximativ 13 miliarde euro. Banca UE va rămâne partenerul de referință al României pentru finanțarea investițiilor prioritare întreprinse în întreaga țară.

 

Abordarea de succes a BEI de a combina împrumuturile, mixul (acordarea de granturi și împrumuturi), și consilierea rămâne în continuare relevantă și valabilă pentru viitoarele sale operațiuni în România. Prezenți în toate sectoarele majore ale economiei românești, colaborăm în mod activ cu Guvernul și alte autorități publice, sectorul bancar și clienții corporativi. În sectorul public vom continua să susținem investițiile prioritare în infrastructură, cofinanțând proiecte finanțate de UE, în special în domeniile transporturilor, mediului, agriculturii, precum și în sectoarele sănătății și educației. În sectorul privat vizăm investiții care necesită sprijinul EFSI — Fondul european pentru investiții strategice (EFSI), care face parte din Planul de investiții pentru Europa (Planul Juncker). Finanțarea susținută de EFSI este asigurată pentru o gamă largă de activități, printre care se numără energia, industria, telecomunicațiile sau infrastructura municipală. Ca exemplu, putem menționa proiectul de gazoduct BRUA promovat de Transgaz. În cooperare cu sectorul bancar, vom oferi în continuare finanțare accesibilă IMM-urilor și companiilor cu nivel mediu de capitalizare, utilizând soluții de partajare a riscurilor, cum ar fi inițiativa IMM-urilor.

 

AGERPRES: În ceea ce privește sectorul infrastructurii, suma de un miliard de euro reprezintă întreaga finanțare pe care instituția o va oferi până în 2020?

Andrew McDowell: Nu, programul de împrumut al băncii până în 2020 este mult mai ambițios: împrumutul de un miliard de euro la care vă referiți privește un împrumut de program structural acordat României pentru cofinanțarea proiectelor prioritare finanțate de UE în sectorul transporturilor. Acesta face parte dintr-un program de finanțare publică mai largă, de circa două miliarde de euro, al împrumuturilor suverane desfășurate în perioada 2016-2018, care beneficiază de investiții în mediu, activități orientate către creștere, transport și agricultură. Aceste împrumuturi susțin, în cele din urmă, mai mult de 20 miliarde euro de investiții pe teren. Ca și în trecut, finanțarea investițiilor suverane va fi completată de proiectele din sectorul municipal și privat care măresc mobilitatea, siguranța energiei, eficiența energetică, interconectivitatea, infrastructura urbană sau calitatea apei potabile din România. În medie, ne așteptăm să oferim economiei românești mai mult de un miliard de euro în fiecare an. Prin furnizarea de servicii de finanțare pe termen lung și de consultanță pentru România, BEI contribuie la accelerarea absorbției granturilor UE, la crearea de locuri de muncă și, în cele din urmă, la îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor români

 

interviu integral, pe agenția națională de știri AGERPRES

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22