MCV recomanda avizul Comisiei de la Venetia in legatura cu numirea procurorilor sefi

E.b. | 15.11.2017

Raportul MCV recomanda Romaniei sa astepte avizul Comisiei de la Venetia inainte de a schimba procedura de numire a procurorilor sefi.

Pe aceeași temă

   


“Ramane ca recomandare ca Romania sa ceara avizul Comisiei de la Venetia. Indeplinirea acestei recomandari este menite sa asigure garantii in ce priveste transparenta, independenta si sistemul de checks and ballances, chiar daca decizia finala urmeaza sa fie luata la nivel politic”, se arata in raportul MCV.

 

“In raportul din Ianuarie, Comisia si-a reiterat recomandarea de face un sistem transparet si bazat pe merit de numire a procurorilor sefi, care sa prezinte suficiente garantii impotriva politizarii acestor functii. Procedura de numire a procurorilor sefi a fost un punct cheie din dezbaterea in jurul propunerilor de modificare a legilor justitiei lansate in august.

 

A fost in parte motivul primului aviz negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii in luna Septembrie, si a fost in consecinta modificata in prezentul proiect de lege. Comisia de la Venetia a informat ca exista diferite modele in ce priveste numirea in pozitia de procuror general (or pozitii similare). Totusi, a subliniat nevoia unui echilibru adecvat cum ar fi castigarea increderii publice si a respectului din partea sistemului judiciar. Rolul presedintelui si gradul de arbitrar al Ministrului Justitiei in selectia candidatilor au fost parte a dezbaterii publice, la fel cum a fost si in ce masura aceeasi procedura de numire si revocare sa se aplica si la alte functii de conducere in randul procurorilor", se mai arata in Raportul MCV., conform HotNews.

 

Pe data de 8 noiembrie, publicatia Politico scria ca prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-ar fi cerut ministrului Justitiei, Tudorel Toader, la intalnirea de la Bruxelles, sa astepte avizul comisiei de la Venetia inainte ca modificarile legilor justitiei sa fie aprobate.

 

Comisia de la Venetia este un organism consultativ al Consiliului Europei, care a fost chemat in ultimii ani sa isi dea avizul in legatura cu modificarile legislative din unele tari, precum Polonia.

 

Pe 25 octombrie, Liviu Dragnea, liderul PSDdeclara ca legile justitiei vor fi adoptate in aceasta sesiune parlamentara, cu sau fara avizul Comisiei de la Venetia

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22