Mediafax: Darius Valcov, dispus sa semneze un acord de recunoastere a vinovatiei. A fost refuzat (surse)

T.d. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Darius Valcov s-ar fi aratat dispus sa semneze un acord de recunoastere a faptelor de care este acuzat de DNA, dar a fost refuzat de procurorul de caz, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax.

Fostul ministru de Finante a mers, marti, din nou la Directia Nationala Anticoruptie pentru noi declaratii in dosarul presupusului trafic de influenta din perioada mandatului de primar la Slatina. Cu aceasta ocazie, Valcov le-ar fi propus procurorilor sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei. El ar fi fost refuzat, arata sursa citata.

Decizia luata de procurorul de caz este fundamentata pe articolul 478 din Codul de Procedura Penala, potrivit caruia in cursul urmaririi penale, dupa inceperea actiunii penale, inculpatul si procurorul pot incheia un acord, ca urmare a recunoasterii vinovatiei de catre inculpat. Totusi, in acest caz procurorul nu pare sa fi considerat necesara aplicarea articolului.

Actul normativ arata ca “acordul de recunoastere a vinovatiei poate fi initiat atat de catre procuror, cat si de catre inculpat”.

De altfel, acordul implica automat recunoasterea comiterii faptei si acceptarea incadrarii juridice pentru care a fost dispusa actiunea penala, dar si modul si cuantumul pedepsei, precum si forma de executare a acesteia.

Acordul de recunoastere a vinovatiei se poate incheia numai cu privire la infractiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a inchisorii de cel mult sapte ani”, arata si articolul 480 din Codul de Procedura Penala.
 

Aviz pozitiv pentru inca o arestare

Comisia juridică a Senatului a dat aviz pozitiv celei de-a doua solicitări a DNA de încuviinţare a arestării fostului ministru Darius Vâlcov. Raportul va fi trimis plenului Senatului care va decide miercuri dacă încuviinţează reţinerea şi arestarea lui Valcov, în cel de-al doilea dosar in care este cercetat.

Procurorii DNA au descoperit, in urma unor perchezitii efectuate joi in Bucuresti si in mai multe locatii din judetul Olt, 94 de tablouri care i-ar apartine lui Darius Valcov. Trei dintre acestea ar fi semnate de Pablo Picasso, unul ar fi semnat Renoir si ar costa aproximativ 120.000 de euro, iar celelalte ar apartine unor pictori romani, printre care si Petrascu.

Procurorii descoperisera deja, intr-un seif, 90.000 de dolari, 1,3 milioane de lei, trei lingouri de aur in greutate totala de trei kilograme, un tablou inscriptionat "Renoir", un tablou inscriptionat "Jean Cocteau" si o pictura pe lemn inscriptionata "Aurel Acasandrei", care ii apartin tot lui Darius Valcov.

De altfel, magistratii Inaltei Curti au decis plasarea lui Valcov  in arest la domiciliu, hotararea nefiind definitiva.

Darius Valcov este acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit, ca primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

In acelasi dosar, Valcov mai este suspectat ca ar fi folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme detinute de Valcov, dar administrate prin interpusi.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22