Meleșcanu: România rămâne devotată principiilor și valorilor euro-atlantice

Redactia | 12.08.2018

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, scrie pe Facebook că violențele sunt inacceptabile, însă protestele pașnice reprezintă un exercițiu de democrație și că își dorește ca tensiunile din societate să nu treacă dincolo de dialog.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Violenţele la un miting paşnic, democratic sunt inacceptabile, protestele paşnice sunt un exemplu de exercitare legitimă a democraţiei. Sunt convins că o mare parte dintre cei prezenţi la această manifestaţie au dorit să-şi exercite dreptul fundamental la exprimare politică, însă este foarte important ca acesta să nu escaladeze în violenţe", afirmă Meleşcanu într-un mesaj postat pe Facebook.

 

El subliniază că România, ca stat membru al UE, condus de un Guvern ales în mod liber, democratic, consideră libertatea de exprimare un drept fundamental şi ţine cont de acest lucru în toate acţiunile sale.

 

"Îmi exprim public regretul profund cu privire la existenţa de răniţi în rândurile manifestanţilor şi jurnaliştilor care îşi exercitau profesia, dar şi al forţelor de ordine. În anul Centenarului, îmi doresc ca tensiunile din societatea românească să nu escaladeze dincolo de dialog. În acest an festiv al Unirii noastre, trebuie să ne amintim că suntem un singur popor, că ne dorim să continuăm ceea ce au început înaintaşii noştri în 1918", spune ministrul Afacerilor Externe.

 

În final, Meleşcanu ține să îi asigure "pe partenerii noștri euro-atlantici că România ramâne devotată principiilor și valorilor noastre comune și va continua să acționeze în consecință".

 

Reacția ministrului de Externe vine după ce atât miniștrii, cât și reprezentații PSD-ALDE au susținut fără rezerve intervenția în forță de vineri a jandarmilor împotriva protestatarilor pașnici din Piața Victoriei.

 

Este un răspuns la articolele defavorabile puterii de la București apărute în media din străinătate. În plus, chiar cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a reacționat dur după ce doi jurnaliști ai televiziunii de stat ORF, care relatau de la fața locului evenimentele a fost atacată brutal de către jandarmi.

 

Directorul general al ORF, Andreas Wrabetz, a scris pe site-ul televiziunii: „Într-o țară UE este de așteptat ca forțele de ordine să nu recurgă la forța brută împotriva reprezentanților mass-media care își exercită liber activitatea jurnalistică”.

 

Jandarmeria a intervenit brutal la protestele de vineri seara, din Piata Victoriei, cu cantitati uriase de gaze lacrimogene, tunuri de apa, jandarmii actionand brutal inclusiv asupra unor protestatari pasnici, care ridicau mainile in sus, dar primeau bastoane, pumni si picioare.

 

Jandarmeria a acționat brutal împotriva manifestanților de la ceea ce a fost numit mitingul Diasporei sub pretextul că a fost nevoită să utilizeze forța împotriva unor grupuri de provocatori violenți.

 

452 de persoane au fost rănite și au necesitat îngrijiri medicale, 24 dintre acestea fiind jandarmi, a informat ISU București-Ilfov. 65 dintre acestea au necesitat spitalizare, dintre care nouă jandarmi.

 

Intr-o conferinta de presa tinuta sambata dimineata, reprezentantii Jandarmeriei au oferit explicatii halucinante pentru interventia brutala de la protestele de vineri. Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, si cel al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, au declarat ca actiunile oamenilor legii au fost justificate. „A fost vorba de conceptul de violență legitimă a statului”, a declarat Militaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22