Meleșcanu trage timp: Nu demisionez pentru că e „prima oară când avem o asemenea premieră”

Laurentiu Gheorghe | 22.01.2020

Teodor Meleșcanu a declarat miercuri că nu va demisiona din fruntea Senatului, pana cand CCR nu va redacta motivarea deciziei prin neconstitutionalitatea alegerii sale in aceasta functie.

Pe aceeași temă

„Având în vedere că e prima oară când avem o asemenea premiera, asteptam considerentele CCR pentru a proceda in consecinta", a declarat Melescanu miercuri, intr-o scurta conferinta de presa sustinuta la Senat.

Intrebat de jurnalisti daca ia in considerare sa demisioneze, tinand cont ca decizia CCR este irevocabila si obligatorie, Teodor Melescanu a raspuns: „Până la publicarea in Monitorul Oficial, partea intai, eu imi asum in continuare prerogativele pe care le am”.

„Dupa publicare, vom face consultarile necesare pentru a gasi cea mai buna solutie. O sa avem consultari, toate posibilitatile sunt deschise", a adaugat el.

De asemenea, intrebat daca isi reproseaza ceva, tinand cont de decizia CCR de azi, Teodor Melescanu a raspuns: „Nu numai ca nu am ce sa imi reprosez, dar avem argumente foarte solide care au fost depuse in fata CCR. Faptul ca nu a fost unanimitate dovedeste ca au existat si alte puncte de vedere (...) E pentru prima oara când avem o asemenea premieră (sic!)", a mai adaugat fostul membru al ALDE, sustinut la sefia Senatului de PSD.

Pe de alta parte, Teodor Melescanu este vizat si de o ancheta declansata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului.

Intrebat de jurnalisti, acesta a spus ca sesizarea IICCMER s-a facut „ca urmare a unui material aparut in Libertatea", pentru care a dat un drept la replica in care a explicat care a fost pozitia sa in decembrie 1989, "pozitie pe care mi-am asumat-o, la fel si consecintele pe care puteam sa le am, si eu, si familia mea".

****

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri ca Teodor Melescanu a fost ales nelegal ca presedinte al Senatului.

„In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea si a constatat ca Hotararea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea presedintelui Senatului este neconstitutionala. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului", se arata in comunicatul Curtii Constitutionale.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat la Digi24 ca decizia de azi a CCR este „surprinzătoare", pentru ca regulamentul Senatului este clar si el a fost respectat, dar PSD va astepta motivarea deciziei, care va fi publicata in curând.

Sesizarea către CCR a fost formulata de 33 de senatori ALDE, PNL, PMP, UDMR si neafiliati, dupa ce in 10 septembrie, Teodor Melescanu a castigat sefia Senatului primind 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, sustinuta de Opozitie, a fost votata de 59 de senatori.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22