Membrii Academiei Oamenilor de Știință vor putea purta titlul de academicieni

Iulian Popescu | 13.03.2016

Academia Oamenilor de Ştiinţă, un ONG devenit în 2007 instituție de interes public, ar putea avea un statut similar Academiei Române, scrie Mediafax, prin schimbarea denumirii în Academia de Ştiinţe, iar membrii ei vor putea purta titlul de academician.

Pe aceeași temă

 

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a funcţionat ca ONG până la apariţia Legii nr. 31-2007, când a devenit instituţie de interes public. Legea a fost promovată de actualul preşedinte şi vicepreşedinte - Vasile Cândea şi Ion Basgan, foşti parlamentari.

 

Un proiect aflat acum în Parlament prevede schimbarea denumirii:

"Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi reia denumirea sub care a fost constituită şi a funcţionat în perioada 1935 – 1948 şi anume Academia de Ştiinţe din România", se arată în unul din articolele propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), scrie Mediafax.

 

Proiectul mai prevede brogarea articolului din actuala lege care prevede că membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.

 

Printre membrii Academiei Oamenilor de Știință se numără: Răzvan Theodororescu (care este și membru al Academiei Românie, foşti şi actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Meleşcanu, Valeriu Tabără, dar şi nume ca Gheorghe Mencinicopschi (condamnat în dosarul ICA), ÎPS Teodosie, ÎPS Nifon, Ion Cristoiu.

 

Proiectul de lege este susţinut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice, cu excepţia ALDE, dintre care 27 de parlamentari de la PSD, printre care fostul ministru Mihnea Costoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a introdus în decembrie un amendament la votul pentru bugetul Ministerului Educaţiei în Comisiile reunite pentru buget prin care Academia Oamenilor de Ştiinţă a devenit ordonator de credite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22