Membru CNA catre noul sef al Pro Tv: Puneti mai mult accent pe moralitate si respectati romanii. Ratingul nu e totul

Fara Autor | 14.08.2015

Pe aceeași temă

Valentin Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului, il critica pe directorul ProTV Alksandras Cesnavicius pentru abordarea strict comerciala pe care a anuntat-o ca politica a Pro Tv, reprosandu-i aparitia fetei violate din Vaslui in emisiunea lui Catalin Maruta, caz in care inlocuitorul lui Adrian Sarbu a eclarat ca nu are nimic a-si reprosa.

 

Vă prezentam scrisoarea deschisa trimisa seful Pro Tv de catre Valentin jucan, scrisoare publicata de Hotnews:

 

Domnule Cesnavicius,

 

Nu veti fi niciodata Adrian Sirbu. Si nu veti atinge niciodata nivelul a ceea ce a creat el sau modul in care a stiut sa fie parintele unei generatii valoroase de jurnalisti.

 

Am citit ultimul interviu pe care l-ati acordat reporterilor de la HotNews. Sincer, ati demonstrat inca o data, desi nu mai era nevoie, ca nu pricepeti nimic din ceea ce doresc romanii. In plus, am inteles ca singura forma de abordare acceptabila a publicului roman este rating-ul, aduca bani cu orice pret. Acest lucru, din punctul meu de vedere, echivaleaza cu o jignire, cu atat mai mult cu cat chiar dumneavoastra, in cadrul interviului, faceti distinctie intre "calitatea de om" si cea de "manager".

Aveti grija, va rog, la proportii. Incercati sa fiti mai mult OM. Despre calitatea programelor sau decenta, nu ati declarat nimic. Din contra.

In ceea ce priveste problema "Maruta" ati sustinut ca totul a fost realizat "cu cele mai inalte standarde de jurnalism si etica profesionala". Este incredibila aceasta afirmatie! Evident, fac referire la scandalul violului de la Vaslui. Modul in care insistati asupra faptului ca existenta acordurilor va absolva de orice vina este o dovada de ipocrizie.

Mai sustineti ca "la cererea victimei, ati oferit o platforma publica de a vorbi". Chiar asa, domnule Cesnavicius? Victima v-a solicitat sprijinul pentru a vorbi in fata romanilor? Nu este adevarat, domnule. Spuneti un neadevar!

Nu v-a chemat nimeni. VOI ATI MERS LA VASLUI. VOI ATI INTRAT IN CURTEA ACELEI FAMILII. Nu v-a invitat nimeni!

Romanii, cu atat mai putin, v-au solicitat sa difuzati imaginea victimei.

Am auzit depozitia familiei in legatura cu adevaratele fapte petrecute. Adevarul este ca nu v-ati multumit sa dezbateti, justificat, modul in care se face justitie in Romania sau starea societatii din mediului rural.

 Nu, ati vrut circ. Pentru bani. Asa ca ati mers acolo. Si mai ridicola este comparatia cazului de la Vaslui cu Madonna, Oprah Winfrey, Ashley Judd...

Nu este prima abatere. Probabil nu va fi nici ultima.

 

Tot in aceste zile am citit reactia unui medic roman in legatura cu modul in care se face presa in Romania. Se face referire chiar la ProTV.  "(...) din pacate faceti parte dintr-o breasla neprofesionala ce traieste din mizeria umana si din desacrarea suferintei umane.

De prea multe ori am vazut cum postul pe care il mentionati a profitat de durerea unor oameni si cu brutalitate le-a sadit indoiala privind circumstantele in care au pierdut persoane apropiate.

Totul pentru puncte de rating. (...)

Calitatea de membru al Consiliului National al Audiovizualului nu imi permite sa dau indicatii in legatura cu continutul editorial. Este chiar ilegal. Acest lucru, de fapt, poate fi facut de romani, pentru ca lor le sunt adresate programele pe care le realizati. Si tot ei s-au aratat desgustati de modul in care ati facut "jurnalism de calitate" la Vaslui.

Sper, totusi, ca nu veti incuraja astfel de formate de emisiuni. Sper ca emisiuni ca "Romania, te iubesc" nu vor fi eliminate in favoarea celor de tipul "Maruta", pentru bani.

Incerc sa va sugerez sa sa puneti mai mult accent pe moralitate si pe a respecta romanii. Stiti, cu mult timp inainte sa visati, macar, sa fiti seful ProTV in Romania, postul pe care il carmuiti acum era un reper, un simbol pentru romani.

Domnule Cesnavicius, "Gandeste liber"! Finca dumneavoastra nu sunteti ProTV. "Noi suntem ProTV"!

 

Valentin-Alexandru Jucan

Membru al Consiliului National al Audiovizualului

- generatia ProTV –

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22