Membru CSM despre votul in cazul arestarii lui Sova: Senatul are sansa de a se reabilita

Iulian Popescu | 20.11.2015

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, face apel către preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru ca acesta să le solicite senatorilor să fie responsabili la votul ce se va da pentru ridicare imunităţii lui Dan Şova în noul de dosar al corupției al acestuia.

Pe aceeași temă

 

„Fac un apel domnului Călin Popescu-Tăriceanu ca de la importanţa funcţiei pe care o deţine, de preşedinte al Senatului României, să solicite senatorilor responsabilitate în ce priveşte votul pe care-l vor da la solicitarea procurorului general al României de ridicare a imunităţii senatorului Dan Şova.

Reamintesc că DNA a sesizat Parchetul General pentru a cere preşedintelui Senatului încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova. (...) Parlamentul are acum o şansă istorică de a ieşi dintr-o gaură neagră, de a se reabilita în ochii românilor.

Este nevoie de un Parlament responsabil de actele sale. Este nevoie ca Parlamentul să se racordeze la valorile europene şi să se alinieze instituţiilor democratice”, afirmă vineri Dumbravă, într-o postare pe Facebook.

 

Dumbravă cere un nou vot în cazul Vosganian

 

El îi mai solicită lui Tăriceanu să repună pe rol votul privind imunitatea lui Varujan Vosganian, precum şi celălalt dosar penal în care este implicat Dan Şova.

 

„În ambele situaţii cursul justiţiei a fost blocat, interferenţa cu actul de justiţie fiind evidentă. Aşa cum de multe ori am spus: orice autoritate publică, instituţie publică, cum este şi Parlamentul, nu trebuie să intervină în justiţie, dimpotrivă, prin amplitudinea constituţională pe care o are ar trebui să sprijine toate instituţiile publice, inclusiv justiţia. (...)

Vă spun sincer, cred în dorinţa onestă a senatorilor de a evita o situaţie jenantă: România, românii merită mai mult decât interese mărunte, fără orizont temporal", mai susţine Horaţius Dumbravă.

 

Noul dosar al lui Șova

 

DNA a cerut miercuri, 18 noiembrie, retinerea si arestarea senatorului Dan Sova, acuzat de trafic de influenta intr-un nou dosar. Procurorul sef al Directiei Anticoruptie, Laura Kovesi, a sesizat procurorul general al Romaniei in vederea transmiterii unei solicitari catre seful Senatului pentru incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Sova.

 

Procurorii anticoruptie sustin in acest nou caz ca senatorul Dan Sova a primit 100.000 de euro de la un denuntator pentru ca senatorul sa-si traficheze influenta pe care o avea la directorul general al centralei de energie termica CET Govora SA, Mihai Balan. DNA l-a retinut astazi pentru 24 de ore pe Mihai Balan, directorul CET Govora, el fiind cercetat pentru abuz in serviciu in forma continuata.

 

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

 

Sova nu e la primul dosar

 

Senatorul PSD mai este cercetat intr-un dosar instrumentat de DNA. E vorba despre cauza complexurilor energetice Rovinari si Turceni. Aici, procurorii anticoruptie il acuza pe Sova de fals in inscrisuri sub semnatura private, evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Tot in acel dosar, fata de Sova sunt dispuse acte de urmarire penala pentru complicitate la abuz in serviciu. Alaturi de Sova, in dosarul Rovinari-Turceni e urmarit penal si fostul premier Victor Ponta.

 

In 16 Noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins exceptiile ridicate de avocatii fostului premier in cauza Rovinari-Turceni. Curtea Suprema a dispus inceperea judecatii in dosar.

 

CITIȚI ȘI: LIVE: Senatul l-a SCAPAT a doua oara pe Dan Sova de arestare. A respins cererea DNA

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22