Merkel i-a cerut lui Dăncilă să sprijine proiectul Nord Stream 2 la votul din Consiliul UE

Laurentiu Gheorghe | 08.02.2019

Cotidianul Bild scrie că Germania pune presiune pe Franța și România pentru votul lor din comitetul reprezentanților ai Consiliului UE ce are loc vineri, în favoarea construirii Nord Stream 2.

Pe aceeași temă

În acest scop, cancelarul Angela Merkel (CDU) a sunat-o miercuri seară pe premierul Viorica Dancila. Președintele Frank-Walter Steinmeier urmează să-l sune pe Președintele României Klaus Iohannis vineri dimineața cu câteva ore înainte de vot. Articolul din ziarul Bild, citat de G4Media.ro citează surse federale.

Guvernul federal și președintele Germaniei ar fi confirmat convorbirile. Conținutul convorbirii Merkel Dancila este ”secret”. Oficial, convorbirea dintre Iohannis și Steinmeier are legătură doar cu ziua bisericilor 2019. România deține actualmente președinția Consiliului Uniunii Europene și conduce ședința comitetului de vineri referitor la schimbarea directivelor europene privind gazele naturale. Germania a luat legătura și cu Franța pe căi diplomatice și a asigurat că oferă ”tot ce vă doriți” dacă Franța își schimbă totuși votul din ziua de vineri, a confirmat un diplomat pentru Bild.

Franța nu mai susține Germania înaintea votului-cheie din Consiliul UE de vineri privind gazoductul ruso-german Nord Stream 2, scrie presa europeană, citând surse diplomatice franceze. Mai precis, Franța se raliază României și renunță să mai susțină poziția Germaniei, care vrea să blocheze la vot o propunere a președinției române a Consiliului UE. Prin propunerea României, construcția gazoductului finanțat de Gazprom ar deveni mult mai complicată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe a confirmat joi că Parisul va susține poziția anti-Nord Stream 2. Într-o conferință de presă, al cărei rezumat a fost postat pe site-ul MAE francez, purtătorul de cuvânt a spus că „Franța intenționează să susțină adoptarea unei asemenea reglementări. Sunt în curs eforturi alături de parteneri, în particular Germania, privind modificările care ar putea fi făcute pe text”.

Practic, votul de vineri din Consiliu e un vot împotriva Nord Stream 2, o conductă despre care state precum România, Polonia, Marea Britanie și țările baltice cred că va crește dependența UE de gazele naturale rusești, folosite deseori ca un instrument politic. Apărătorii cei mai puternici ai gazoductului sunt Germania (beneficiarul major al gazelor), Austria și Olanda. Unul dintre adversarii majori ai Nord Stream 2 este SUA, care vor să împiedice creșterea dependenței Europei de gazul rusesc, dar urmăresc și creșterea exporturilor de gaze lichefiate americane spre UE.

Până acum, Germania conta pe sprijinul Franței pentru a bloca propunerea României. Împreună cu celelalte state opozante, Franța și Germania ar fi avut suficiente voturi în Consiliul UE pentru a bloca vineri planul de stopare a Nord Stream 2.

Ce s-a întâmplat, de ce a abandonat Franța poziția comună cu Germania? România, în calitate de stat care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a propus o soluție care ar îngreuna semnificativ construcția conductei, menajând în același timp susceptibilitățile Franței, explică G4Media.ro.

Astfel, potrivit Deutsche Welle, guvernul României a propus modificarea definiţiei „interconectorilor” – liniile care conectează sistemele de transport de gaze din UE. Definiţia ar urma să includă şi conductele care leagă comunitatea de ţări terţe, adică și Nord Stream. Iniţiativa nu ar afecta însă şi aşa-numitul sector „upstream” (explorare şi producţie) – liniile care pleacă direct de la punctele de extracţie/producţie către sistemele de transport. Este cazul gazoductului Franpipe, care porneşte de la locul de producţie din Norvegia direct spre Franţa prin Marea Nordului. Ca atare, Parisul nu ar avea motive să respingă iniţiativa CE.

În practică, o extindere a directivelor europene pe piaţa gazului şi asupra proiectului Nord Stream 2 ar însemna ca administratorii gazoductului să nu poată extrage şi comercializa producţia simultan. Mai mult, toate companiile interesate ar trebui să poată avea acces la proiect, iar transparenţa tarifelor ar trebui asigurată. Îndeplinirea acestor trei criterii nu ar pune capăt proiectului Nord Stream 2, dar ar putea cauza întârzieri, fiindcă ar presupune încheierea unui acord între guvernele german şi rus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22