Miercuri, primul CEX al PSD cu Ciolacu la pupitru. Sancționarea lui Bădălău, cerută din PSD

Dora Vulcan | 02.12.2019

PSD va avea miercuri prima ședință de Comitet Executiv cu Marcel Ciolacu șef interimar în locul demisionatei Viorica Dăncilă. Unul din subiecte va fi derapajul lui Niculae Bădălău la adresa diasporei.

Pe aceeași temă

Este pentru prima oară când, în PSD, declarații de tipul celor făcute de liderul de la Giurgiu, Niculae Bădălău sunt taxate de membri ai PSD și chiar de organizații, cum e cea de la Brașov, care a cerut suspendarea sa timp de un an sau chiar excluderea sa din partid. Chiar și o eventuală suspendare a sa timp de un an l-ar scoate pe Bădălău din cărți pentru alegerile care vor avea loc anul viitor.

„România este una singură, suntem un singur popor, indiferent că suntem acasă sau peste hotare. Considerăm ca incalificabile declarațiile făcute de Nicolae Bădălău și nu susținem un astfel de limbaj la adresa cetățenilor români din străinătate. Ne disociem de aceste declarații și suntem convinși că opinia domnului Bădălău este singulară la nivelul PSD. În opinia noastră, toți cetățenii români din Diaspora sunt oameni onești, oameni care muncesc din greu pentru familiile lor. Ei trebuie să fie ajutați și motivați să se întoarcă în țară, însă prin măsuri concrete, nu prin declarații defăimătoare”, transmite PSD Brașov după ce Bădălău a spus vineri, într-o conferință de presă, că este „o nebunie” să se mărească numărul parlamentarilor de diasporă, pentru că în străinătate sunt stabiliți cu domiciliul cel mult 700.000 de români, restul până la trei-cinci milioane fiind „fetele alea de le duc ăștia”.

Potrivit PSD Brașov, exprimarea „fetițele alea” ar trebui mai degrabă „să ne îngrijoreze prin prisma fenomenului traficului de persoane, fenomen agravant”, care trebui combătut cu fermitate de autoritățile statului.

"PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate", se mai arată în comunicatul PSD Braşov.

„Fetițele alea” sunt victime care au nevoie de ajutor, „nu de declarații defăimătoare”, arată PSD Brașov.

„Îi transmitem domnului Bădălău că în străinătate trăiesc și muncesc tineri, antreprenori, cercetători, medici și profesori, oameni care își construiesc vieți noi în țările adoptive. PSD nu se va putea reforma cu adevărat atâta timp cât astfel de derapaje sunt acceptate. Poziția noastră este naturală, mai ales că mâine sărbătorim Ziua Națională, prilej de reflecție și de celebrare a unității poporului român”, se mai arată în comunicat.

„PSD nu se va putea reforma cu adevărat atât timp cât astfel de derapaje sunt acceptate”, spune PSD Braşov, care a cerut „un an de penitență” pentru Bădălău.

De asemenea, mai mulți lideri social-democrați au reacționat pe rețelele sociale și s-au delimitat de declarația lui Bădălău. Printre ei Gabriela Firea, Marcel Ciolacu, europarlamentarul Dragoș Benea, președintele interimar al PSD, Gabriel Zetea, vicepreședintele PSD pe Regiunea de Nord-Vest, chiar și Viorica Dăncilă care i-ar fi sugerat lui Bădălău să-și ceară scuze, ceea ce el a și făcut la scurt timp.

Pe lângă o eventuală sancționare a lui Niculae Bădălău, în ședința CEx ar putea fi cerută și schimbarea președintelui PSD Cluj, Liviu Alexa, pentru derapajele acestuia în luările de poziție pe care le-a avut de când a preluat organizația.

În cadrul ședinței urmează să fie discutate și chestiuni organizatorice, alegeri în filiale, dar și pregătirea Congresului PSD care ar urma să se desfăşoare în luna februarie a anului viitor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22