​Mihai Șora: Invitație la protestul de sâmbătă: „Dear Giraffe, we have a problem!”

Redactia | 12.05.2018

​Filosoful Mihai Șora a găsit o modalitate inedită de a chema oamenii la protestele din Piața Victoriei anunțate pentru sâmbătă seara cu sloganul „Vrem Europa, nu dictatura!” printr-o postare pe Facebook în care se referă la girafa din fața Muzeului Antipa, vizavi de sediul Guvernului.

Pe aceeași temă

 

Filosoful, care a participat deseori la protestele de stradă, folosește imaginea unei girafe, metaforă la girafa de ghips amplasată în fața Muzeului Antipa, loc de întâlnire preferat de mulți dintre cei care sunt nemulțumiți de guvernarea PSD-ALDE.

 

"Dragi prieteni, daca nu vreti sa ajungem cu totii sa defilam in cap prin fata tribunei oficiale, daca tineti la soarta voastra si a copiilor vostri, ne vedem, in aceasta seara, la Girafa! P.S. Pata de pe inima doare cel mai mult", a scris Mihai Sora, precizand ca desenul care insoteste invitatia sa este facut "dupa un model vertebrat si inca liber".

 

 

Girafa este desenata cu capul in jos si tine intre dinti trei trandafiri (simbolul electoral al PSD), iar pata neagra din dreptul inimii este chiar harta Romaniei.

 

Postarea a adunat rapid circa 2.700 de likes si aproape 1.000 de distribuiri, dar si numeroase comentarii, iar Luiza Sora, sotia filosofului si coautor al desenului, a oferit si cateva explicatii suplimentare:

 

" 1. Girafa este cel mai inalt mamifer, - insusire anatomica decisiva, stiut fiind ca doar la o anumita altitudine atmosfera devine respirabila (si orizontul limpede).

 

2. Girafa doarme foarte putin (intotdeauna ziua, si numai 2 ore din 24), - detaliu apreciabil: este mereu nevoie de cineva treaz in tara noastra, deoarece noaptea ca hotii.

 

3. Retineti eroismul girafei din Piata Victoriei, langa Muzeul Antipa, cea care de ani buni protesteaza pasnic sub ploi, arsita si ninsori, in inima Bucurestiului, nu departe de cladirea guvernului (oricare ar fi el).

 

4. Cand un copil de trei ani este pus sa stea in cap pentru-ca-guvern, totul devine posibil.

 

5. Intr-o zi, s-ar putea sa fim si noi (oameni adulti sau girafe) nevoiti sa stam in cap pentru-ca-dictatura.

 

6. Iar atunci va fi prea tarziu.

 

7. Si nu va fi din vina trandafirilor, ci a celor care ii fura".

 

Invitatia reaminteste si tristul episod al defilarii de tip ceausist de la Pitesti, unde o fetita a fost pusa sa stea in cap si a cazut pe ciment in aplauzele premierului Dancila si ale multor alti oficiali ai PSD.

 

Mai mult, intr-o noua postare, Mihai Sora intareste indemnul de a iesi in strada: "Aseara, la intoarcere, am vazut drapelul Europei pictat pe asfaltul din Piata Victoriei. Foarte bine. Totusi, cateva galeti de vopsea albastra nu sunt de ajuns pentru a deveni si, mai cu seama, pentru a ramane europeni. Sper ca astazi sa fie, pe intinderea aceea, si oameni locuiti de valorile Europei, nu doar vopseaua albastra".

 

Romani din tara si din strainatate sunt invitati din nou in strada, in aceasta dupa amiaza, pentru a-si exprima nemultumirile care s-au adunat in ultima vreme cu privire la masurile adoptate de Guvern si Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22