Mike Pompeo: O intervenție militară a SUA în Venezuela „este posibilă, dacă va fi necesar”

Laurentiu Gheorghe | 01.05.2019

Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat, miercuri, că președintele Trump este gata, dacă este necesar, să intervină militar în Venezuela, unde marți au avut loc violențe între armată și opozanți.

Pe aceeași temă

Revolta populară împotriva regimului lui Maduro care a atins apogeul, transformată într-o revoluție la scară națională – dar în pericol să fie înăbușită brutal de guvernul socialist de la Caracas – a determinat SUA să-și reînnoiască amenințarea cu o posibilă intervenție militară, cu sublinierea că „de data aceasta, vorbim serios”.

După ce în imaginile transmise de televiziunile de știri a fost văzută intervenția în forță a blindatelor împotriva susținătorilor opoziției, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că Statele Unite nu au exclus o intervenție militară pentru îndepărtarea lui Nicolas Maduro de la putere, dar că ar prefera o tranziție pașnică, spre democrație.

„Am prefera o tranziție pașnică în Venezuela, ca președintele Maduro să demisioneze și să se organizeze noi alegeri”, a mai adăugat el. Secretarul de stat a explicat, însă, că o eventuală decizie de a interveni militar în Venezuela îi aparține exclusiv președintelui Donald Trump.

Comentariile secretarului de stat survin cu doar câteva ore înainte ca atât suporterii lui Maduro, cât și manifestanții împotriva regimului de la Caracas să iasă masiv pe străzi pentru încă o zi de demonstrații masive.

* * *

Liderul opoziției Venezuelei și autoproclamatul președinte, Juan Guaido, le-a cerut susținătorilor să continue și miercuri protestele de stradă, după ce guvernul socialist a înăbușit revolta populară împotriva regimului autocrat al lui Maduro. În cea mai mare parte armata venezueleană a rămas fidelă guvernului de la Caracas, susținut în principal de Rusia și China, care astfel a reușit să supraviețuiască ultimei provocări.

„Mâine (miercuri - n.r.) vom continua Operaţiunea Libertatea. Începem faza finală şi vom avea o prezenţă puternică pe străzi până ce uzurparea va lua sfârşit”, a scris Guaido pe Twitter marţi noapte, după ce în cursul zilei zeci de persoane au fost rănite în urma ciocnirilor violente dintre susţinătorii opoziţiei şi forţele de securitate.

Cel puţin 69 de persoane au fost rănite, dintre care două de gloanţe, în altercaţiile care au survenit marţi la Caracas în cursul manifestaţiilor în sprijinul unui grup de soldaţi care s-au raliat opozantului Juan Guaido, au anunţat serviciile medicale din capitala Venezuelei.

Unii membri ai armatei au dezertat, dar Maduro și-a păstrat controlul asupra majorității militarilor și ale celorlalte pârghii de putere. Prezentând o surprinzătoare lipsă de încredere în Guaido, susținătorii opoziției au sărbătorit eliberarea lui Leopoldo Lopez din arest la domiciliu, fostul lider al opoziției refugiindu-se cu familia în ambasada chiliană.

Juan Guaido, şeful Adunării Naţionale din Venezuela, s-a autoproclamat preşedinte interimar al ţării, contestându-l oficial pe preşedintele Nicolas Maduro în contextul crizei politice, economice și sociale grave din această țară. În timp ce Guaido a câștigat susținerea Statelor Unite și a majorității statelor occidentale, forțele armate au rămas de partea lui Maduro, care este susținut de Rusia, China și Cuba.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22