Milionarul Horia Simu a fost arestat în dosarul ANRP cu 55 milioane de euro prejudiciu

M. B. | 03.07.2015

Pe aceeași temă

Omul de afaceri Horia Simu, acuzat de un prejudiciu de 55 de milioane de euro într-un dosar cu despăgubiri supraevaluate de la ANRP a fost arestat preventiv, scrie Agerpres.

 

El a fost reținut în noaptea de joi spre vineri, la finalul unor percheziții acre au durat aproximativ 12 ore. Procurorii DNA au găsit în locuinţa lui Horia Simu 150 de tablouri semnate de pictori celebri ca Samuel Mutzner, Corneliu Baba sau Corneliu Pătraşcu.

 

Operele de artă vor fi expertizate de DNA pentru a li se stabili autenticitatea şi valoarea. Apoi, tablourile vor ajunge la Muzeul de Artă al României pentru a fi depozitate aşa cum s-a întâmplat şi în cazul operelor de artă ridicate din locuinţa lui Darius Vâlcov.

 

Procurorii DNA îl acuză pe omul de afaceri de complicitate la abuz în serviciu. El a obținut o despăgubire de aproape 130 de milioane de euro, după ce terenul pentru care a cumpărat drepturi litigioase a fost supraevaluat cu 55 de milioane de euro.

 

Potrivit unui raport efectuat de Curtea de Conturi la ANRP in perioada 2007-2012, Horia Simu Schiopu este unul dintre cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 10/2001, platind pentru acestea circa 1,5 milioane dolari, valoarea bunurilor obtinute ridicandu-se la 466 milioane lei. "Dupa cum se poate observa, cesionarul Schiopu Simu Horia a inregistrat un castig din cumpararea drepturilor de creanta de cca. 189 milioane dolari (curs dolar la 05.03.2008 (emis titlul de conversie nr. 140 = 2,45 lei/dolar), Rotaru Mihai a inregistrat un castig brut de cca 25 milioane euro, Barbu Marius a inregistrat un castig de 21.608.000 euro (curs euro la 03.08.2010 = 4,2371 lei/euro, Militaru Marius de 44.649.000 lei etc. In urma verificarilor efectuate de echipa de control a Curtii de Conturi, in dosarele in care au fost cesionate drepturile de creanta s-a sesizat faptul ca cele mai multe drepturi au fost transmise la preturi derizorii/ infime in comparatie cu valoarea care reiese din evaluarea proprietatilor imobiliare revendicate", se arata in raportul Curtii de Conturi.

 

CITITI SI: MAFIA RETROCEDARILOR ANRP: Cum s-au imbogatit samsarii si evaluatorii pe spatele bugetului de stat si a proprietarilor. Cit de sus ajung CONEXIUNILE POLITICE

 

Horia Simu, Adrian Andrici, Gheorge Iaciu si Stelian Gheorghe sunt printre cei mai mari beneficiari ai unor drepturi litigioase din partea ANRP - Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Scandalul despagubirilor ilegale de la ANRP a izbucnit recent o data cu arestarea fostei sefe a DIICOT, Alina Bica. In rechizitoriul DNA se arata cum beneficiarul despagubirii record de peste 60 de milioane de euro presupus ilegale, Gheorghe Stelian - considerat de procurorii DNA un personaj din anturajul lui Dorin Cocos, fostul sot al Elenei Udrea – ii cestioneaza o parte in drepturile de proprietate lui Adrian Andrici. 

 

Horia Simu-Schiopu detine, impreuna cu Horia Pitulea, compania Cuprom Bucuresti, singura companie producatoare de cupru din Romania. In urma cu cativa ani, printre administratorii societatii se numara si Ionut Costea, cumnatul fostului presedinte al PSD, Mircea Geoana. Schiopu a fost asociat si cu finii fostului senator PSD condamnat pentru coruptie, Catalin Voicu. In 2011, Horia Simu era mentionat in topul Forbes Romania cu o avere de 8 milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22