Minerii de la CE Oltenia nu renunță la grevă și cer majorarea salariilor cu 45%

Laurentiu Gheorghe | 14.01.2019

Angajații Complexului Energetic Oltenia continuă greva începută vineri, după eșuarea negocierilor de luni, de la Ministerul Energiei, cerând majorarea salariilor cu 45% și condiții mai bune de muncă.

Pe aceeași temă

Minerii susțin că sunt hotărâți să nu renunțe la protest până nu vor ajunge la o înțelegere direct cu administrația companiei, ei acuzându-i pe liderii de sindicat că și-au urmărit doar interesele personale, nu și pe cele ale celor pe care îi reprezintă, transmite Agerpres.

Protestul a început vineri seara la Cariera Jilț Nord, extinzându-se apoi, pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, la mai multe unități miniere. Angajații CEO au refuzat să intre în ture și au manifestat în sălile de apel din incinta unităților. Lucrul care i-a nemulțumit pe mineri a fost anunțul administrației către liderii de sindicat că, în acest an, nu vor fi acordate majorări salariale și nici alte drepturi.

Minerii de la Cariera Roșiuța au prezentat și o listă de revendicări care cuprinde, printre altele, îmbunătățirea condițiilor de lucru, acordarea echipamentului de protecție, creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat, plata zilelor de sâmbătă și duminică lucrate cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță.

În urma întâlnirii de luni dimineața, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, a precizat că greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) este ilegală în acest moment, iar angajații companiei vor primi vouchere de vacanță de la 1 mai dacă urmează pașii legali.

"Greva de la Complexul Energetic Oltenia este în afara cadrului legal. (...) Referitor la munca vie solicitarea lor a fost împărțită în două. Unu, voucherele de vacanță la care din analiza cu directoratul companiei rezultă că din 1 mai se pot da și se vor da, și respectiv a doua solicitare este de creștere salarială într-un procent de 45%, ceea ce pentru companie este insuportabil ca și procent. În schimb, s-au identificat pârghiile legale pentru recunoașterea productivității pe care o are compania și respectiv de reducere a altor cheltuieli și negocierea lor cu sindicatele pentru creștere salarială", a spus Vișan.

Toate aceste lucruri se pot concretiza doar dacă sindicatele vor notifica oficial începerea negocierilor într-un cadru legal, care înseamnă reluarea programului de lucru.

"Suplimentar, Ministerul Energiei s-a angajat și va duce la îndeplinire programul de promovare a șase hotărâri de guvern privind exproprierile în zona Olteniei pentru crearea de noi fronturi de lucru, pentru ca să crească producția de cărbune în acea zonă", a completat el.

Potrivit lui Vișan, CE Oltenia are stocuri de lignit care îi ajung pentru o săptămână.

Întrebat ce se va întâmpla dacă sindicatele vor refuza propunerea, el a răspuns: "Legile statului funcționează și pentru situații normale și pentru situații anormale. Noi am înștiințat organele statului în acest sens și dacă este pusă în pericol siguranța sistemului energetic, securitatea lui, vom acționa ca atare. (...) Sistemul Energetic Național e interconectat și putem să luăm (din import - n.r.) în orice moment. Măsurile în ordine sunt prevăzute în planul de situații de urgență și ele se vor lua. Dar eu sper să nu ajungem în această situație".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22