Mini-summitul dedicat crizei din Zona Euro. Sarkozy: Parisul și Berlinul vor prezenta propuneri comune pentru modificarea tratatelor europene

Fara Autor | 24.11.2011

Pe aceeași temă

Liderii principalelor trei puteri economice ale zonei euro, Nicolas Sarkozy (Franța), Angela Merkel (Germania) și Mario Monti (Italia), s-au reunit, joi, la Strasbourg, în cadrul unui "mini-summit al crizei" pentru a discuta intervenția masivă a BCE pe piața datoriilor, cerută intens de Franța, dar refuzată de Germania, care dorește, în schimb, o revizuire a tratatelor europene pentru a întări disciplina bugetară a statelor membre.

Președintele francez, Nicolas Sarkozy, a afirmat, joi, că Parisul și Berlinul vor prezenta, "în zilele următoare", "propuneri comune pentru modificarea tratatelor" europene, în timp ce cancelarul Angela Merkel a ținut să precizeze că modificarea tratatelor nu va viza și Banca Centrală Europeană (BCE).
 
Discuțiile mini-simmit-ului franco-germano-italian au vizat presiunile asupra Germaniei din partea Franței, căreia i se cere să accepte o mai mare implicare a BCE în stoparea datoriilor suverane, în timp ce Germania dorește să schimbe tratatele europene pentru a întări disciplina bugetară a statelor membre cu posibilul scop de a găsi 6 miliarde de euro cu împrumut.
 
Dezacordul Franța-Germania
 
Germania nu a reușit, miercuri, să plaseze pe piață toate obligațiunile emise. Dobânzile reduse oferite pentru obligațiunile pe zece ani i-au descurajat pe investitori, care au cumpărat doar 3,644 miliarde de euro din emisiunea cu o valoare totala de 6 miliarde de euro.
 
Acest lucru a forțat Bundesbank, Banca centrală a Germaniei, să cumpere 39% din obligațiunile oferite spre vânzare pentru că investitorii se feresc de bondurile germane. Banca centrala a Germaniei a fost obligată să interviă cu o sumă mare de bani pentru a se asigura că licitația de titluri de stat nu este un eșec, informează Hotnews.
 
În acest context, se multiplică presiunile asupra Germaniei și a BCE. 
 
Ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, a cerut, joi, BCE să "joace un rol esențial" pentru a salva Zona Euro, cu doar câteva ore summit-ului.
 
"BCE ar trebui să joace un rol esențial pentru a restabili încrederea", a declarat Juppe, scrie AFP.
 
Oficialul francez a adăugat că este o situație "urgentă" și că vor fi atinse de criză toate economiile din Zona Euro, "chiar și cele mai solide"
 
Merkel este acuzată de scopuri politice interne
 
Anunțul Angelei Merkel a stârnit un atac dur din partea oficialilor Luxemburg-ului, care au afirmat, într-o scrisoare deschisă, că intenția Germaniei pune în pericol Zona Euro.
 
Este o "utopie" să vrei să schimbi câteva articole în tratatele europene, asa cum o cere Angela Merkel, care "ar face bine să spună clar" dacă urmărește scopuri politice interne, spune Jean Asselborn, vicepremierul Luxemburgului, în scrisoarea publicată de Handelsblatt și citată de AFP.
 
"Urmărește un obiectiv european, dragă doamna cancelar, lansarea unei dezbateri asupra schimbării semnificative a tratatelor în mijlocul a ceea ce ar putea fi faza cea mai dificilă în căutarea stabilității în Zona Euro?", se intreabă Asselborn.
 
Belgia, următoarea țară în mari dificultăți
 
Guvernul belgian a decis să faca apel la economiile populației, lansând joi, cu o publicitate intensă, o emisie de obligațiuni deschisa tuturor locuitorilor țării, în conditiile în care problemele bugetare si politice se acumuleaza în această țară, iar sindicatele amenință cu proteste naționale anti-austeritate
 
"Având în vedere dificultățile de pe piețele financiare, vrem să facem apel la capacitatea de economisire a populației pentru a ne finanța datoria", a explicat premierul Yves Leterme, care gestioneaza afacerile curente ale țării din aprilie 2010.
 
Pe piețele financiare, dobânzile solicitate Belgiei la împrumuturi pe zece ani depăsesc 5%.
 
Belgia se confruntă, în prezent, atât cu presiunile din partea sindicatelor, care vor organiza un "protest național" împotriva austerității, în 2 decembrie, cât și cu Bruxelles, care amenință cu o amendă de 700 de milioane de euro dacă nu este adoptat un buget de rigoare până la jumătatea lui decembrie.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22