Minister:Pilotul internat la Bagdasar-Arseni s-a infectat in spital, nu de la apa de balta

Dora Vulcan | 20.07.2016

Concluzia raportului realizat de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Bucuresti in urma verificarilor de la Spitalul Bagdasar-Arseni este ca pacientul in varsta de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Pe aceeași temă

 

 

Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibila la Colistin) si Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital, afirma ministerul intr-un comunicat remis presei. 

 

Drept urmare, pacientul a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de terapie intensiva. 

 

"Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii. Daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, mai precis de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism", afirma MS.

 

In ceea ce priveste informatiile vehiculate in spatiul public despre provenienta bacteriilor din "apa de balta"  Ministerul Sanatatii isi exprima indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie din urmatoarele motive:

 

Pacientul a fost internat in data de 10 iulie. Pe 11 iulie au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului. Pe 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii.

 

In acest timp, pacientul a fost internat in spital. Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o "balta".

 

"Ministerul Sanatatii este ferm convins ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea de recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. 

 

Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta. Dezmintirile aparute in spatiul public in ceea ce priveste pacientul amintit sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national", se spune in comunicatul citat.

 

Inspectorii sanitari au dispus urmatoarele masuri: 

 

Supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1

 

Reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie

 

Intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare Asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii

 

Societatea care asigura serviciile externalizate de curatenie a fost amendata cu 5.000 de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22