Ministerul Justitiei a anuntat nominalizarile pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene

T.d. | 09.03.2015

Pe aceeași temă

Ministerul Justitiei a publicat cele trei nominalizari pentru functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Este vorba despre Camelia Toader, Laura Ivanovici si Claudia Costea.

Cele trei nominalizari urmeaza sa fie trimise Guvernului, care va decide cine va reprezenta Romania la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

"In urma derularii probei interviului, candidatii situati pe primele trei locuri, in ordinea punctajelor obtinute, sunt: Camelia Toader, Laura Mihaela Ivanovici si Claudia-Ana Costea (Moarcas). Nominalizarile vor fi transmise Guvernului pentru finalizarea procedurii de desemnare a candidatului Romaniei pentru functia de judecator CJUE, in conformitate cu articolele 6 si 7 din Procedura de selectie", potrivit Ministerului Justitiei, citat de Hotnews.

Camelia Toader a fost judecator la ICCJ si din 2006 este judecator detasat la CJUE, Laura Mihaela Ivanovici este judecator al Curtii de Apel Bucuresti, iar Ana-Claudia Costea (Moarcas) este profesor universitar, ea ocupand in trecut functiile de adjunct al Avocatului Poporului, secretar general adjunct in cadrul Ministerului Afacerilor Externe si director general al Departamentului de afaceri juridice in MAE.

Ministerul Justitiei a lansat pe 21 ianuarie procedura de selectie pentru desemnarea candidatului Romaniei la functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.

In urma verificarii dosarelor de candidatura depuse pana la 23 februarie, membrii Comisiei de selectie din Ministerul Justitiei au admis pentru interviu 11 candidati: Gheorghe Buta, Valeriu Ciuca, Ruxandra Costache, Claudia-Ana Costea (Moarcas), Mircea Criste, Constantin-Virgil Ivan-Cucu, Laura Mihaela Ivanovici, Octavia-Matei Spineanu, Dragos Constantin Tarsia, Camelia Toader si Augustin Zegrean.

Cu putin timp inaintea interviului programat pe 3 martie, presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, aflat printre candidatii admisi sa sustina interviul, declara ca este indecis asupra participarii la interviu: "Ca voi merge, nu este adevarat. Ca m-am inscris, este adevarat. Inca nu m-am hotarat nici sa ma duc la interviu", spunea Augustin Zegrean.

Intrebat de ce s-a inscris in cursa pentru un post de judecator la Curtea Europeana de Justitie, Augustin Zegrean a explicat: “Pentru ca vreau sa merg mai departe, la anul mi se incheie mandatul aici (la Curtea Constitutionala, n.red.). La anul, in 13 iulie, eu inchei mandatul la Curte, si nu pot sa stau degeaba."

Procedura de numire a judecatorilor la CJUE este prevazuta de Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) si de dispozitiile corespunzatoare din Statutul CJUE. Potrivit articolului 253 din Tratat, judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de sase ani, dupa consultarea comitetului prevazut de articolul 255 din TFUE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22