Ministerul Sanatatii a sesizat DNA pentru neregulile gasite la spitalul clinic din Tg Mures

Dora Vulcan | 05.07.2016

Ministerul Sanatatii va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu mai multe nereguli descoperite la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Targu Mures in ceea ce priveste incheierea contractelor pentru dezinfectanti si derularea programului de dotare cu fonduri europene, informeaza Digi24.

Pe aceeași temă

 

 

Ministerul Sanatatii anunta ca sesizeaza DNA in legatura cu unitatea din Targu mures dupa ce, in urma controlului efectuat in luna mai, a gasit nereguli la achizitiile de dezinfectanti facute in 2016 si la derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene.

 

Comunicatul Ministerului Sanatatii

 

"Ministerul Sanatatii va sesiza DNA dupa controlul de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

 

Corpul de Control al Ministerului Sanatatii a efectuat, in luna mai, o verificare a SCJU Tg. Mures si a constatat mai multe nereguli, dintre care amintim urmatoarele:

 

Achizitia de dezinfectanti in anul 2016  s-a facut prin licitatie deschisa in cadrul careia a fost restrictionata artificial participarea firmelor ofertante in favoarea companiilor Hexi Pharma si Al Carina.

 

Metoda folosita a fost introducerea unor standarde de calitate suplimentare in mod eronat si nejustificat, standarde care nu se aplica produselor achizitionate.

 

Cateva exemple: la achizitia de dezinfectanti de suprafete au fost mentionate standarde specifice sistemelor apoase sau instrumentarului medical; la achizitia de dezinfectanti de nivel inalt pentru suprafete critice prin stergere au fost introduse standarde specifice dezinfectantilor industriali.

 

In alta ordine de idei, la unii dezinfectanti nu au fost cerute standardele obligatorii, ci inlocuite cu altele. Mai exact, la dezinfectantii prin stergere pentru blocul alimentar, nu s-au solicitat cerintele specifice.

 

Derularea programului de reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului SCJU Tg. Mures cu finantare  din fonduri europene (Prgramul Operational Regional) are mai multe nereguli constatate in urma controlului.

 

O parte a instrumentarului achizitionat si receptionat nu era utilizat la data controlului. Inspectorii au gasit aparatura sigilata pentru sectiile de chirurgie ortopedie pediatrica si pentru sala de aplicare de ghips in timp ce personalul folosea in continuare un instrumentar uzat si necorespunzator. Corpul de Control a desigilat instrumentarul si a dispus folosirea acestuia.

 

In proiect si in caietul de sarcini sunt specificate 14 cabinete medicale care urmau sa fie modernizate cu fondurile europene. Cu toate acestea, controlul a identificat alte doua cabinete (planificare familiala si reumatologie) care au fost dotate cu aparatura desi nu erau cuprinse in proiect sau in documentatia de licitatie.

 

Echipamentul repartizat cabinetului de planificare familiala (ecograf cu sonda vaginala) nici nu putea fi folosit pentru ca avea instalat un sistem de operare versiune demo specific pentru cardiologie. Pentru a functiona este necesara achizitionarea unei sonde tip Doppler si a softurilor pentru obstetrica-ginecologie. Cu acelasi instrumentar au fost dotate si doua cabinete de obstetrica-ginecologie.

 

Avand in vedere constatarile Corpului de Control, raportul va fi inaintat de Ministerul Sanatatii catre Directia Nationala Anticoruptie pentru analizarea unor eventuale fapte de natura penala."

 

 

Corpul de Control al Ministrului Sanatatii a anuntat la finalul lunii mai ca face verificarile la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu-Mures, fiind vizat modul in care au fost incheiate ultimele contracte de cumparare a dezinfectantilor. Au fost vizate trei contracte incheiate in decembrie 2015, toate intr-o singura zi, cu o valoare totala record de 15 milioane de lei. Printre acestea se numara si un contract record, de aproximativ 10 milioane de lei revenind firmei Al Carina SRL. Potrivit anuntului de atribuire din SEAP, e vorba de un acord cadru pe trei ani de furnizare antiseptice si dezinfectante.

 

Pe langa contractul in valoarea de aproape 10 milioane de lei obtinut de Al Carina SRL, celelalte doua contracte in valoare de aproximativ 4.5 milioane de lei, respectiv un milion de lei au fost incheiate cu Hexi Pharma si General Medical Active SRL.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22