Ministerul Sănătății: Noi reguli privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale

Vlad Toma | 08.09.2016

Ministerul Sănătății anunta impunerea unor noi norme tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea spitalelor din Romania.

Pe aceeași temă

 

Conform comunicatului citat, ordinul Ministrului Sănătății (OMS) 961 / 2016 prevede de asemenea ca, la achiziția de produse de curățenie și dezinfecție, toate spitalele sunt obligate să solicite avizul Comisiei Naționale de Produse Biocide și rezultatele testelor de eficacitate în baza cărora a fost emis avizul pentru produsul respectiv.

 

Ordinul ministrului cuprinde noi normele tehnice privind curățarea, dezinfecția și sterilizarea în spitale, o noua tehnica de lucru și de interpretare pentru testele care evaluează eficiența curățeniei și a dezinfecției si o procedura recomandată pentru igiena și dezinfecția mâinilor personalului din spitale.

 

Sunt elaborate de asemenea noi metode de aplicare a dezinfectanților chimici în funcție de suportul care urmează a fi tratat si noi metode de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare.

 

Noile reguli, cuprinse in OMS 961 / 2016, intentioneaza sa duca la un mai bun control al infecțiilor nosocomiale: "Ministerul Sănătății subliniază faptul că respectarea regulilor de igienă a mâinilor de către personalul medical și de către pacienți este o parte esențială a oricărui demers de prevenire a infecțiilor din spitale", anunta Ministerul Sanatatii.

 

Noul ordin al Ministrului Sănătății redefineste termenul de infecții nosocomiale ca „infecții asociate îngrijirilor medicale”, conform recomandărilor Comisiei Europene.
 

"În ceea ce privește testele de autocontrol din unitățile sanitare, acestea vor fi efectuate cu o frecvență care trebuie să țină cont de zonele de risc din spital, circulația germenilor în unitate și rezultatele screening-ului la pacienți. Cu alte cuvinte, există o frecvență fixă a acestor teste prevăzută în planul anual de combatere și prevenire a infecțiilor asociate îngrijirilor medicale, dar se introduce și obligativitatea de a derula teste de autocontrol ori de câte ori o impune situația epidemiologică," mai anunta ministerul, in comunicatul citat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22