Miniștrii Cabinetului propus de Dacian Cioloș, respinși în comisii. Cătălin Drulă, aviz fals negativ

Redactia | 19.10.2021

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş vor fi audiaţi marţi în comisiile parlamentare de specialitate.

Pe aceeași temă

UPDATE - Ionuț Moșteanu, ministrul propus la Dezvoltare a primit aviz negativ, cu 10 voturi pentru, 14 împotrivă, și 16 abțineri.

UPDATE - Dragoș Pîslaru propus pentru portofoliul de la Finanțe a primit aviz negativ.

UPDATE - Ministrul propus pentru Economie, Claudiu Năsui a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 13 voturi „pentru”, 22 „împotrivă” şi 11 abţineri din totalul voturilor exprimate de membrii comisiilor de specialitate ale celor două Camere.

UPDATE - Aviz negativ pentru Cristian Ghinea, ministrul propus al Investițiilor și Proiectelor Europene. Și Cristina Prună, ministrul propus al Energiei, a obținut aviz negativ

UPDATE - Alin Stoica, fostul prefect al Capitalei, propus pentru Ministerul de Interne în Guvernul Cioloș, a fost, de asemenea, respins la votul din comisii. Au fost 19 voturi „pentru” un aviz negativ, 13 abțineri și 5 voturi „împotrivă”.

UPDATE - Cătălin Drulă, propunere pentru Transporturi, aviz pozitiv - La votul privind avizul negativ, Cătălin Drulă, propunerea pentru ministerul Transporturilor, a primit 8 voturi împotriva avizului negativ, 7 abțineri și 12 pentru avizul negativ. „Avizul este pozitiv dacă propunerea de aviz negativ a căzut la vot”, a explicat după audieri Cătălin Drulă.

Pentru că propunerea de aviz negativ nu a fost votată de majoritatea membrilor comisiei, președintele Comisiei a considerat avizul ca fiind pozitiv.

UPDATE - Dan Barna, propunerea pentru Ministerul Afacerilor Externe a primit aviz negativ. Au fost 11 voturi „pentru”, 20 „împotrivă” și 4 abțineri.

UDPATE - Monica Berescu, propunerea USR pentru Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a primit aviz negativ în comisiile de specialitate. Un aviz negativ a primit și Nicu Fălcoi, propunerea pentru Ministerul Apărării.

UPDATE - Ministrul propus pentru portofoliul de la Cultură, Iulia Popovici, a primit un aviz negativ din partea comisiilor din Parlament. Au fost patru voturi „pentru”, nouă „împotrivă” și șapte abțineri.

De asemenea, propunerea pentru Ministerul Tineretului și Sportului, Tudor Pop, a primit tot un aviz negativ. Au fost nouă voturi „pentru”, 12 „împotrivă” și patru abțineri.

Avizul comisiilor este consultativ, iar votul asupra listei cu miniştri şi a programului de guvernare va avea loc miercuri.

Programul audierilor începe la ora 10.00, iar candidaţii au la dispoziţie, în medie, o oră pentru a-şi prezenta programul şi pentru a răspunde la întrebări. Excepţie fac Ioana Mihăilă, propusă pentru Ministerul Sănătăţii, care are alocate două ore, precum şi Stelian Ion, propus la Ministerul Justiţiei, Mihai Goţiu, la Ministerul Mediului, şi Corina Atanasiu, la Ministerul Educaţiei, care au o oră şi jumătate la dispoziție.

Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus luni, în Parlament, lista cu miniștrii propuși pentru cabinetul său și programul de guvernare

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca votul asupra listei miniştrilor şi programului de guvernare să aibă loc miercuri.

Audieri în comisii

Conform regulamentului, fiecare candidat pentru funcţia de ministru înscris în lista guvernului este audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două camere legislative al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă.

În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat. Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcţia de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să menţină propunerea iniţială, potrivit Agerpres.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori.

În cazul neacordării votului de încredere, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

În cazul adoptării, Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se înaintează, de asemenea, de îndată şefului statului spre a proceda la numirea Guvernului.

Cabinetul lui Cioloș - lista miniștrilor propuși

Biroul Naţional al USR şi Comitetul Politic al partidului au aprobat duminică lista miniștrilor cabinetului propus de Dacian Cioloş şi programul de guvernare.

Prim-ministru - Dacian Cioloș

 • Ministerul Finanțelor - Dragoș Pîslaru

 • Ministerul Afacerilor Interne - Alin Stoica (fost prefect al Capitalei)

 • Ministerul Afacerilor Externe - Dan Barna (fost viceprim-ministru în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - George Cățean

 • Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor - Mihai Goțiu

 • Ministerul Justiției - Stelian Ion (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Apărării Naționale - Nicu Fălcoi

 • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului - Claudiu Năsui (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Cristian Ghinea (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Ionuț Moșteanu

 • Ministerul Energiei - Cristina Prună

 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii - Cătălin Drulă (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Oana Țoiu

 • Ministerul Sănătății - Ioana Mihăilă (fost ministru în în Guvernul Cîțu)

 • Ministerul Culturii - Iulia Popovici

 • Ministerul Tineretului și Sportului - Tudor Pop

 • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării - Monica Berescu

 • Ministerul Educației - Corina Atanasiu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22