Ministrul Agriculturii din Guvernul Ciucă, fost ofițer în serviciul secret „Doi și-un sfert” al MAI

Laurentiu Gheorghe | 25.11.2021

Informația nu apare în CV-ul ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, însă acesta a confirmat cu puțin timp înainte de depunerea jurământului la Cotroceni, conform PressOne.ro.

Pe aceeași temă

Adrian Chesnoiu, ministrul desemnat al Agriculturii în cabinetul Ciucă, a lucrat până în urmă cu zece ani ca ofițer de informații în serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), cunoscut publicului sub denumirea de „Doi și-un sfert”, care vine de la vechea denumire de UM 0215, anunță PressOne.

Din 2020, Adrian Chesnoiu este deputat PSD în Parlamentul României. Conform CV-ului său postat pe site-ul Camerei Deputaților, între august 2005, anul în care a absolvit Academia de Poliție, și august 2011 a fost ofițer specialist în investigarea fraudelor, afaceri europene și anticorupţie în Ministerul de Interne, însă nu precizează serviciul sau direcția în care a lucrat ca ofițer.

Cu o oră înainte de depunerea jurământului la Cotroceni, programată pentru astăzi la orele 15:00, noul ministru al Agriculturii, validat în această dimineață în funcție prin votul Parlamentului, a confirmat pentru PressOne că informația pe care a omis-o din CV-ul său – aceea că înainte de a intra în politică a lucrat în cadrul DGPI – este corectă.

„Am fost o perioadă responsabil cu protecția cadrelor din Academia de Poliție”, a spus Adrian Chesnoiu.

El a recunoscut că a fost doctorandul profesorului Mihai Bădescu din Academia de Poliție, care a fost acuzat de agresarea sexuală a unei studente și că auzise informații despre acest caz, însă nu știe cine s-a ocupat de aceste investigații.

„Au existat la vremea respectivă tot felul de informații, ca să zic așa, care veneau despre aceste lucruri. Nu știu cine a investigat cazul și care a fost soluția finală pentru că eu mi-am dat demisia în 2011, când a apărut acea ordonanță că putem pleca din sistem.

Am fost doctorand, dar nu mai aveam timpul necesar să finalizez tema, era o temă extrem de complexă, nu se scrisese aproape nimic la nivel global despre tema mea, care era pe bariera dintre libertatea individuală și securitatea colectivă.

Nu am mai avut timpul necesar ca să finalizez cercetarea doctorală. Dar nu am avut niciun fel de legătură faptul că i-am fost doctorand (profesorului Mihai Bădescu – n.m.) cu orice altă speculație”, a explicat ministrul Agriculturii pentru PressOne.

Întrebat dacă le-a spus colegilor de coaliție că a fost ofițer de informații, Adrian Chesnoiu a răspuns: „Păi, dumneavoastră credeți că noi ne interogăm personal unde am lucrat și ce a făcut? Ce, aveți vreo informație că nu mi-am servit patria cu cinste și onoare? Dacă mă întreabă cineva o spun public pentru că mă mândresc cu asta. Nu ascund nimic din trecutul meu. Este un trecut asumat în slujba României”.

Activitatea politică a fostului ofițer de informații din MAI nu este văzută cu ochi buni de către analiștii politici.

Claudiu Tufiș, conferențiar la facultatea de Sociologie a Universității din București spune că „Într-o democrație nu se acceptă ca lucrătorii serviciilor secrete să facă politică”, spune Claudiu Tufiș, conferențiar la facultatea de Sociologie a Universității din București. „E mai puțin relevant dacă în prezent [politicianul] este sau nu este încă [ofițer] activ, întotdeauna va exista percepția că serviciile secrete încearcă să influențeze actul politic”, a explicat Tufiș pentru PressOne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22