Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a ajuns la Guvern. Ar putea fi demis de către premierul Ciucă

L. G. | 17.10.2022

Ministrul Apărărăii, Vasile Dîncu, a ajuns la sediul Guvernului, acolo unde va avea o discuție cu premierul Nicolae Ciucă, ca urmare a declarațiilor controversate referitoare la războiul din Ucraina. 

Pe aceeași temă

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă poartă discuţii, luni, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu, potrivit unei informări a Guvernului.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles și calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental”, a anunțat Guvernul la finalul întâlnirii.

Stirea inițială

Conform surselor politice apropiate coaliției, premierul Nicolae Ciucă urmează să îi ceară demisia ministrului Apărării, Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării s-a declarat joi contrariat de cum au evoluat lucrurile după declarația sa privind negocierile cu Rusia pentru pace în Ucraina. El spune că nimeni nu i-a cerut demisia până acum și dă vina pe USR pentru „montura care s-a făcut la București”.

Declarații controversate

Ministrul român al Apărării a declarat într-o intervenție avută la postul Prima TV că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.

„Sigur, e vorba de o negociere complexă (…) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită, să-şi asume (…) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a mai spus acesta.

Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, au fost taxate, pe rând, de președintele Klaus Iohannis, liderul PSD, Marcel Ciolacu, și de premierul Nicolae Ciucă.

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când, și cum, și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a Uniunii Europene și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziții”, a declarat marți Iohannis.

Vasile Dîncu, „ca părere personală, colegială, categoric da, a greșit”, a spus miercuri Marcel Ciolacu, susținând că atunci când ești ministru al Apărării într-o țară aflată într-o zonă de conflict nu poți avea „păreri personale, crezuri”.

Mai mult el a insistat că Dîncu nu s-a consultat nici cu președintele Iohannis, nici cu premierul Ciucă înainte de a face declarații privind negocierile cu Rusia.

„Îl aștept pe dl ministru să revină în țară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuție cât se poate de deschisă față de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului și atunci va trebui să tranșăm foarte clar acest aspect”, a declarat joi Nicolae Ciucă.

Lider PNL, atac la Vasile Dîncu

Declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, despre posibile negocieri Ucraina-Rusia sunt absolut inacceptabile, spune la RFI deputatul PNL Alexandru Muraru. „Când a fost o greșeală din partea unui ministru liberal, Sorin Cîmpeanu, am văzut că s-a petrecut o demisie”, afirmă parlamentarul.

„A spus-o chiar președintele domnului Dîncu pe linie politică, președintele PSD, că domnul Dîncu se exprimă ca și cum nu ar fi ministrul Apărării într-un stat NATO, domnia sa de multe ori vorbește fără nici un fel de cenzură interioară, dar nu e vorba de autocenzură aici, ci e vorba de o anumită răspundere în demnități publice, mai ales în aceste timpuri dificile. Când ești ministrul Apărării unei țări NATO, când participi la ministeriala NATO alături de toți ceilalți miniștri ai Apărării din statele NATO și tu vii la masa lor, știind că în țara ta ai produs asemenea alegații care nu fac altceva decât să facă jocul Rusiei, sigur că aceste lucruri sunt absolut inacceptabile. M-am uitat pe presa rusă în zilele imediat următoare declarației domnului ministru Dîncu, toate aceste declarații au fost luate și rostogolite de presa rusă. Or acum, sigur, mă întreb, cui au folosit aceste declarații? Ele au fost folosite împotriva NATO, în societatea rusă, dar nu numai și de către idioții utili și de către aliații Federației Ruse. Or acest lucru cred că este absolut inacceptabil. Mai grav decât asta este că domnul Vasile Dîncu nu este la prima greșeală, nu este la prima astfel de afirmație”, spune deputatul Alexandru Muraru, informează Mediafax.

Întrebat dacă Vasile Dîncu ar trebui demis, deputatul PNL spune că doar prim-ministrul Nicolae Ciucă poate decide acest lucru.

„Eu cred în momentul de față că se pune foarte serios problema rămânerii domnului Dîncu în Executivul de la București. Asta v-o spun politic vorbind, pentru că în general, am văzut că de partea cealaltă, când a fost o greșeală din partea unui ministru liberal, s-a făcut și mă refer aici la domnul ministru Cîmpeanu, sigur că am văzut că s-a petrecut o demisie să spunem rapidă și care a fost imediat acceptată de către primul-ministru”, încheie Muraru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22