Ministrul austriac de interne vine miercuri la București. Declarațiile dinaintea vizitei

Redactia | 24.04.2023

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, care alături de cancelarul Austriei s-a opus aderării României la Schengen, va veni miercuri la București. Ar urma să se întâlnească și cu Lucian Bode.  

Pe aceeași temă

 Vizita vine pe fondul creșterii presiunii europene asupra Vienei în dosarul Schengen, dar și după ce polițiile din cele două țări au demarat o serie de proiecte comune în domeniul prevenirii migrației ilegale.

 Dosarul aderării României la Schengen a înregistrat ”un dezgheț”, fără ca acest lucru să însemne neapărat că ministrul Karner va anunța miercuri o decizie pozitivă, scrie g4media.ro.

Și presa austriacă vorbește despre vizita pe care oficialul austriac o va face la București.

Vizita în capitala României este o premieră pentru ministrul de Interne Gerhard Karner, „tema principală va fi situaţia migraţiei în UE, în special lupta comună împotriva traficului de migranţi şi a abuzurilor în materie de azil, precum şi protecţia frontierelor externe”, scrie exxpress.at.

„România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Numai un management funcţional al frontierelor externe permite libertatea de călătorie fără graniţe în cadrul Uniunii Europene”, a declarat ministrul austriac de Interne, referindu-se la spaţiul Schengen.

 Publicaţia precizează că, în pregătirea vizitei sale la Bucureşti, Gerhard Karner s-a întâlnit deja vinerea trecută cu ambasadorul României la Viena şi a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român.

 Dezghețul se datorează presiunii constante a companiilor austriece care au afaceri mari în România. Multe dintre acestea au purtat discuții cu reprezentanții puterii de la Viena și au transmis îngrijorarea față de eventualele efecte negative ale acestei poziții față de companiile cu capital austriac.

În al doilea rând, mai multe influente state membre UE au exercitat și el – public și în privat – o presiune diplomatică asupra cancelarului Karl Nehammer.

 Ministrul austriac, care s-a opus la sfârşitul anului trecut aderării României şi Bulgariei la Schengen, a primit săptămâna trecută vizita omologului său din Spania, în condiţiile în care Madridul se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei UE, de la 1 iulie, şi a promis să deblocheze dosarul Schengen.

De asemenea, vicepremierul şi ministrul de interne bulgar Ivan Demerdjiev a fost miercuri la Viena pentru o întâlnire de lucru.

 O piedică în calea aderării României la spațiul Schengen o constituie în continuare votul Olandei, care nu și-a schimbat poziția în privința Bulgariei și nici nu intenționează să o schimbe.

 Austria a blocat prin veto în decembrie 2022 aderarea României la Schengen, motivând decizia prin slaba protecție a granițelor în fața migrației ilegale.

România a respins acuzația la acel moment și a citat statisticile Frontex, agenția europeană care gestionează fluxul de migranți.

În conferința comună de presă cu cancelarul Olaf Scholz, președintele Klaus Iohannis a anunțat că dacă România ratează intrarea în Schengen în 2023, e puțin probabil să atingă obiectivul în 2024 din cauza alegerilor europarlamentare în toate statele membre UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22