Ministrul Comunicaţiilor nu ştie dacă atacul cibernetic a afectate instituții din România

E.b. | 13.05.2017

Atacurile ransomware, de tipul celui raportat recent de mai multe organizații din întreaga lume, afectează orice dispozitiv conectat la Internet și, implicit și România.

Pe aceeași temă

 

 

Însă nu am date cum că instituții din țară ar fi fost ținta acestei amenințări, a declarat Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

 

"Nu este primul, nici ultimul atac de acest gen, de tip ransomware, care dacă afectează orice calculator conectat la Internet, evident că afectează și România. Cea mai bună metodă de a contracara această amenințare este prevenția, și anume actualizarea sistemului de operare acum și, bineînțeles, a aplicațiilor pe care folosesc pe acel sistem de operare. De asemenea, să utilizeze un sistem antimalware puternic, fie și unul gratuit, decât nimic. În plus, să-și realizeze în mod repetat backup pentru datele sensibile și importante. Este foarte important de știut și faptul că atacurile cibernetice nu se propagă doar prin e-mailuri, ci și prin rețelele de socializare. Majoritatea acestor atacuri, de tip ransomware, sunt atacuri globale și afectează, repet, orice persoană conectată la Internet. Nu vă pot să vă confirm dacă în România au fost afectate instituții importante. Ce pot să vă spun este că, în măsura în care cei de la CERT-RO sunt solicitați pentru asistență de către vreo instituție afectată, atunci specialiștii pot interveni", a afirmat Jianu, conform Agerpres.

 

Potrivit ministrului Comunicațiilor, în cazul unor astfel de amenințări cibernetice există două opțiuni: fie să reacționăm "pompieristic", fie rațional, în așa fel încât să poată fi găsite soluții de rezolvare.

 

"Eu nu știu cât este sau nu de exagerată ideea cu acest ultim atac, pentru că nu am date pentru a vă spune dacă este vorba despre un atac de amploare sau cel mai mare. De fapt, nici nu contează asta. Repet, amenințarea din punctul meu de vedere este una continuă, iar aceasta este doar o formă de manifestare a unei amenințări. Amenințarea cibernetică există. Altfel, putem să reacționăm pompieristic sau senzaționalist la asemenea lucruri sau putem să le tratăm rațional și să găsim soluții pentru ele", a menționat ministrul.

 

 

 

Un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa

 

 

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe propria pagină de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate în Europa. Specialiștii notează faptul că Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.

 

"Un atac de tip #ransomware ce poarta denumirea 'WannaCry' se răspândește cu rapiditate în Europa. Conform companiei de securitate Kaspersky Lab, atacatorii exploatează o vulnerabilitate cunoscută a sistemului de operare Windows, ce a fost publicată recent în mediul online de un grup de hackeri (Shadowbrokers). Microsoft a oferit un patch care soluționează problema încă din 14 martie, dar rezolvarea depinde de disponibilitatea utilizatorilor de a-și actualiza sistemul de operare", se arată în mesajul celor de la CERT-RO.

 

 

Vineri, un atac informatic "la nivel global" și calificat ca "incident major" de către Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a blocat calculatoarele a numeroase spitale din această țară, un atac similar înregistrând și mari companii spaniole, printre care Telefonica, a transmis AFP. Acest virus criptează datele existente pe un computer, cu scopul de a cere proprietarului o răscumpărare în schimbul unei chei de deblocare.

 

Ransomware este un tip de programe malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări, în schimbul recuperării controlului asupra dispozitivului sau a fișierelor afectate. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22