Ministrul Culturii: Campania ”Cumintenia pamantului-Ultimul tren” nu e finantata de guvern

Dora Vulcan | 23.08.2016

Corina Şuteu precizează într-un mesaj postat pe Facebook, referitor la campania „Cuminţenia pământului-Ultimul tren”,lansată de Papaya Advertising,că respectivul clip video „nu a fost finanţat de către Minister şi nu face parte din campania oficială asumată de Guvernul României şi coordonată de MC”.

Pe aceeași temă

 

 

 

În acelaşi mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, Ministrul Culturii, Corina Şuteu, informează că „Drepturile de imagine asupra Cuminţeniei pământului aparţin proprietarilor actuali ai lucrării lui Constantin Brâncuşi.” De asemenea, în acelaşi mesaj, Corina Şuteu mai punctează că: „Pentru informaţii legate de campania oficială derulată de Ministerul Culturii, vă invităm să vizitaţi pagina de internet www.brancusiealmeu.ro.”

 

 

Agenţia de publicitate Papaya Advertising a lansat pe 22 august, în mediul online, campania independentă „Hai Că Se Poate” (http://www.haicasepoate.ro/) pentru a încuraja donaţiile în vederea achiziţionării sculpturii lui Constantin Brâncuşi, "Cuminţenia pământului", informeaza Mediafax.

 

 

Clipul video alb-negru are 2':13'' şi se centrează pe imaginea simbolică a doi copii care privesc mersul istoriei românilor, înfăţişată sub forma unui tren în mers, punctând „comorile pierdute” de români de-a lungul celui De-al Doilea Război Mondial, venirea regimului sovietic, pierderea unei părţi semnificative a tezaurului ţării etc. Spotul se incheie cu imaginea trenului care duce "Cuminţenia pământului" şi se opreşte în faţa copiilor, iar aceştia se ridică în timp pentru a prinde „ultimul tren” încărcat cu valoroasa sculptură.

 

 

 

„Poate că istoria e o carte care ne menţionează cu litere mici, o carte cu file rupte ici şi colo, purtând comorori pierdute pentru totdeauna sau file smulse şi duse departe de noi. Sau poate e ceva ce ne-a fost scris de alţii, fără suflet, nouă, cei care doar cu sufletul trăim. Paragrafe întregi dictate într-o limbă pe care n-am mai înţeles-o şi care ne-au făcut să ne simţim străini la noi în ţară. O carte pe care unii dintre noi au lăsat-o în urmă neterminată. Asta poate că e istoria, un şir lung de capitole care n-au depins de noi şi pe care le-am parcurs cuminţi, aşteptând cu speranţă că va urma o pagină pe care să ne-o scriem singuri, ştiind că o putem scrie atât de frumos, încât cei care spun acum « Ce vrei, bă? Asta e România!», să şoptească respectuos: «Asta este România!». ”, transmite vocea din off-ul clipului, pe parcursul derulării imaginilor în alb-negru.

 

 

Clipul video se încheie cu imaginea centrată pe sculptura lui Brâncuşi, lângă care apar cuvintele: „Hai că se poate. Trebuie să se poată”.

 

 

Pe pagina de Facebook a campaniei Papaya Advertising (https://www.facebook.com/HaiCaSePoate), la descriere apare, alături de un citat din Constantin Brancuşi (“Nu este greu sa faci lucruri. Greu este sa te pui in starea de a le face”), un argument al motivării acestei campanii independente: „Credem ca Romania nu trebuie sa devina tara tuturor posibilitatilor. Ci tara in care doar lucrurile bune devin posibile. Ii suntem datori lui Brancusi sa ne pastram Cumintenia? Poate. Dar, inainte de toate, suntem datori fata de noi insine sa intram in starea de a ne pastra demnitatea si dorinta de a face ca lucrurile de valoare sa nu ne mai scape printre degete. Credeti ca putem face acest lucru? Noi suntem siguri ca da.”

 

 

Potrivit Ministerului Culturii, până la data de 15 august s-a strâns o sumă de 562.117 euro, donaţi în cadrul campaniei de subscripţie naţională pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi, sculptura "Cuminţenia pământului".

 

 

Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia pământului", lansată oficial în luna mai de către Guvenul României şi Ministerul Culturii, se va derula până pe 30 septembrie, suma totală care trebuie strânsă fiind de şase milioane de euro.

 

 

În zilele de 1 şi 15 ale fiecărei luni de campanie, pe pagina de Facebook dedicată acesteia (https://www.facebook.com/CuminteniaPamantului.ro) se anunţă sumele colectate.

 

 

 

Potrivit site-ului www.brancusiealmeu.ro (secţiunea "Întrebări frecvente"), în situaţia în care până la data de 31 octombrie suma nu este completă, banii donaţi în conturile Ministerului Culturii se restituie donatorilor, condiţiile, procedura şi termenele pentru restituirea sumelor urmând a fi stabilite până cel mai târziu la data de 31 decembrie.

 

 

De asemenea, în cazul în care sumele donate depăşesc valoarea necesară achiziţionării statuii, ele pot fi utilizate, în 2016, pentru asigurarea conservării, restaurării şi punerii în valoare a operei "Cuminţenia pământului" - se precizează pe site.

 

 

Preţul pentru achiziţia operei "Cuminţenia pământului", negociat de către Ministerul Culturii şi actualii proprietari ai statuii, moştenitorii inginerului Gheorghe Romaşcu, este de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro va fi alocată de Guvern, iar restul de şase milioane de euro trebuie colectaţi prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi celor juridice.

 

 

De asemenea, TVR va organiza un teledon dedicat în data de 18 septembrie care va avea o durată de opt ore, potrivit informaţiilor Televiziunii Române.

 

 

”Cuminţenia pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în anul 1907, şi aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur. Alături de “Sărutul” şi “Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului. Este emblema “primelor sculpturi moderne din lume”. 

 

 

CONTURILE IN CAREUNDE PUTETI FACE DONATII: 

online, AICI

prin sms, AICI

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22