Ministrul Culturii cere demisia directorului Centrului National al Cinematografiei

Vlad Toma | 02.08.2016

Corina Şuteu, ministrul Culturii din Romania, cere demisia Ancai Mitran, directorul Centrului Național al Cinematografiei, transmitandu-i acesteia ca CNC are nevoie de un nou director "care să demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorința de reformă și transparență decizională."

Pe aceeași temă

 

Ministrul arata ca actiunile actualului director al CNC nu sunt de natura sa garanteze transformarea sistemului "dintr-unul al micilor complicităţi într-unul bazat pe principii juste, menite să garanteze performanţa."

 

"Stimată doamnă director Anca Mitran,

 

Mandatul rămas Ministrului Culturii până în noiembrie este foarte scurt, iar reformarea instituţiilor reprezentative din domeniul cinematografiei (CNC, Arhiva Naţională de Filme, Cinemateca Română) constituie, după cum știți, o prioritate asumată a sa. De aceea, cred că e imperios necesar ca, la conducerea Centrului Național al Cinematografiei (CNC), să se afle cât mai curând o persoană ale cărei acţiuni să demonstreze, concret, nu retoric, integritate, dorința de reformă și transparență decizională. Cu alte cuvinte, această instituţie are nevoie în momentul de faţă de un profil de director general diferit de al dumneavoastră.

 

Am avut discuții directe în acest sens. Cred, de aceea, că nu vă surprinde ceea ce vă solicit public. Un director competent al CNC, de a cărui funcţionare corectă şi eficientă depinde un întreg sector cultural şi care are în subordine alte două instituţii vitale pentru sectorul cinematografic din România - Arhiva Naţională de Filme şi Cinemateca Română - trebuie să deţină cel puţin două atribute esenţiale: să fie activ atât pe plan intern, cât şi internaţional, în beneficiul comunităţii culturale pe care o reprezintă, şi să fie bine intenţionat, în sensul demarării şi susţinerii reformelor de care cinematografia are atâta nevoie. Sub conducerea dumneavoastră aceste obiective nu au fost atinse în cei doi ani de mandat la CNC şi în cele aproape două decenii în care ați condus Arhiva Naţională de Filme şi Cinemateca Română.

 

Într-un context în care instituţiile dedicate domeniului cinematografic şi legislaţia specifică se află într-un decalaj imens faţă de performanţele excepţionale ale cineaştilor români contemporani, consider că reforma trebuie să fie accelerată și susținută fără întârziere de oameni de bună credință. Încercarea de dialog constructiv și propunerile de colaborare adresate dumneavoastră, de-a lungul timpului, au eșuat succesiv.

 

Acțiunile dumneavoastră de până acum nu au fost de natură nici să susţină acest proces, nici să creeze vreo certitudine că demersurile ulterioare vor fi de natură să garanteze transformarea sistemului dintr-unul al micilor complicităţi într-unul bazat pe principii juste, menite să garanteze performanţa.

 

Anexez acestei cereri de demisie, in extenso, motivele care mă determină la acest demers. Statutul actual al directorului CNC nu îmi permite să iau o măsură radicală directă în ceea ce vă privește. Ca ministru îmi este, însă, imposibil să asist pasiv la întreținerea unei situații inacceptabile profesional. Dincolo de măsurile disciplinare și administrative greoaie care îmi stau la îndemână, și pe care le voi activa de urgență, înțeleg să vă adresez o cerere directă și perfect justificată de a vă prezenta demisia," a aratat Corina Suteu, in scrisoarea deschisa prin care cere demisia directorului CNC.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22