Ministrul Culturii negociază cumpărarea “Cumințeniei Pământului”: "S-a negociat prost"

Tudor Despina | 08.03.2016

Ministrul Culturii va negocia în numele Guvernului cumpărarea “Cumințeniei Pământului”, opera lui Constantin Brâncuși.

Pe aceeași temă

 

Luna trecută, statul român anunța că reia procesul de achiziție a “Cumințeniei Pământului”.  Un anunț în acest sens era făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului

 

Și ministrul Culturii a confirmat atunci. “La propunerea Ministerului Culturii, Guvernul României a aprobat prin Memorandum reluarea negocierilor pentru achiziționarea lucrării lui Constantin Brâncuși, ”, a precizat ministrul Vlad Alexandrescu. Anunțul venea în contextul celebrării Zilei Brâncuși ca sărbătoare națională.

 

Acum, ministrul Culturii confirmă că negocierile cu proprietarii lucrării de artă sunt în desfășurare, numind și o comisie care se ocupă de această chestiune, însă a refuzat să spună prețul pe care statul îl oferă. Vlad Alexandrescu nu a avut cuvinte bune despre negocierile anterioare cu proprietarii sculpturii.

 

"Statul român a mai negociat cu proprietarii și a negociat prost. (...) Felul în care statul a negociat în anii trecuți a fost, după părerea mea, e o părere personală, jignitor pentru proprietari", a spus Alexandrescu, potrivit Agerpres.

 

***

La finalul lunii Ianuarie, ministrul Culturii spunea că ia în calcul crearea unui fond național, cu bani privați, pentru achiziționarea unor opera de artă realizate de autori români. Se încearcă, astfel, soluționarea incapacității financiare a statului de a susține aceste cheltuieli.

 

Ideea venea în contextul căutării de soluții pentru cumpărarea “Cumințeniei Pământului”. Pentru lucrarea lui Brâncuși, statul român prin ministerul Culturii are drept de preempțiune (adică dreptul de care se bucură statul român de a avea prioritate la achiziționare dintre mai mulți cumpărători), dar nu are banii necesari.

 

O discuție în acest sens a fost purtată în cadrul votului dat pe bugetul anului 2016. Dar fără o soluție. De ce? Pentru că parlamentarii au considerat că opera de artă a sculptorului român nu merită alocarea sumei de cinci milioane de lei către bugetul Culturii.

 

Evaluată la 20 de milioane de euro, “Cumințenia Pământului” e expusă la Muzeul de Artă Cotroceni. Piesa este proprietate privată, iar deținătorii sunt dispuși să o vândă, statul român având drept de preempțiune în acest caz, după cum am explicat deja.

 

Realizată în 1907, “Cumințenia Pământului” marchează, alături de opera ca “Sărutul” și “Rugăciunea”, cea mai apreciată perioadă de creație a lui Constantin Brâncuși. Era vorba despre noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

 

 În 2009, sculptura în lemn “Madame L. R.” a artistului român a fost adjudecată la casa Christie’s din Paris, pentru 26 de milioane de euro. Aceasta reprezintă cea mai importantă tranzacție recentă a unei opere semnate de Brâncuși. În 2014, casa Christie’s din New York a vândut un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere “Sărutul” pentru suma de 5,4 milioane de euro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22