Ministrul de externe anunță reluarea activității Ambasadei României la Kiev

L. G. | 14.05.2022

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat într-o postare pe Twitter că, începând de sâmbătă, Ambasada României la Kiev și-a reînceput activitatea.

Pe aceeași temă

„Mă bucur să anunț că începând de astăzi Ambasada României la Kiev și-a reluat activitatea. România este pe deplin alături de partenerul său Ucraina🇺🇦 în lupta sa curajoasă pentru libertate!”, se arată în postarea lui Aurescu.

Totodată, șeful diplomației române va participa, sâmbătă şi duminică, la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfăşura la Berlin.

Potrivit unui comunicat al MAE, agenda discuţiilor este consistentă, reuniunea fiind deosebit de importantă ca reper în pregătirea reuniunii liderilor de la Madrid, de la finalul lunii iunie. Discuţiile vor viza teme de actualitate şi interes sporit pentru Alianţă, cu accent pe deciziile anticipate pentru Summitul NATO, în special în ceea ce priveşte Noul Concept Strategic al NATO, politica „uşilor deschise”, implicaţiile agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii euroatlantice şi, pe acest fond, adaptarea consistentă a posturii de descurajare şi apărare.

Aliaţii vor avea şi un schimb de opinii aplicat cu miniştrii de externe din Finlanda şi Suedia, doi dintre cei mai apropiaţi parteneri ai NATO, asupra perspectivelor celor două state de a se alătura Alianţei.

Miniştrii afacerilor externe reuniţi în format aliat vor aborda situaţia de securitate generată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare a NATO, precum şi sprijinul oferit pentru creşterea rezilienţei Ucrainei în faţa ameninţărilor şi provocărilor cu care se confruntă. Totodată, în cadrul discuţiilor pentru pregătirea Summitului NATO de la Madrid, şefii diplomaţiilor din statele aliate vor oferi orientări şi direcţionări pe fond privind viitorul Concept Strategic al Alianţei.

MAE arată că ministrul Bogdan Aurescu va reitera susţinerea României pentru politica NATO a „uşilor deschise” şi va saluta intenţia Finlandei şi a Suediei de a se alătura Alianţei, în vederea consolidării securităţii euroatlantice. Şeful diplomaţiei române va sublinia, cu prilejul reuniunii, şi evaluările României privind consecinţele pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securităţii euroatlantice şi a arhitecturii de securitate europene, precum şi importanţa continuării, de o manieră susţinută, a procesului de consolidare pe termen lung a posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră.

În cadrul discuţiilor privind pregătirea Summitului NATO de la Madrid, ministrul Bogdan Aurescu va reitera necesitatea ca viitorul Concept Strategic al NATO să reflecte, în mod realist şi adecvat, noul context de securitate cu care se confruntă Alianţa, şi să sublinieze prioritatea acordată de Alianţă apărării colective, ca sarcină principală a NATO.

De asemenea, ministrul român va reitera necesitatea de continuare a sprijinului pentru creşterea rezilienţei Ucrainei, precum şi a altor parteneri, precum Georgia şi Republica Moldova.

Reuniunea este a patra întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, două având caracter extraordinar (7 ianuarie şi 4 martie) şi o a treia formală, aflată pe calendarul anual de reuniuni (6-7 aprilie).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22