Ministrul de Interne: Există cadru legal pentru desecretizarea documentelor DIPI

E.b. | 01.10.2016

Dragoş Tudorache, ministrul Afacerilor Interne, a declarat într-un interviu acordat agenţiei Mediafax că există cadru legal pentru desecretizarea solicitată de DNA, precizând că în prezent MAI analizează în acest sens o cerere venită de la DNA.

Pe aceeași temă

  

 

"Din punctul meu de vedere există cadru legal pentru desecretizarea documentelor. Trebuie parcurşi anumiţi paşi în desecretizare. Există, tocmai că există un cadru legal foarte bine definit raportat la etapele care trebuie urmate. Suntem acum în lucru, ne-a venit în mod formal cererea din partea DNA pentru desecretizare. Suntem acum în lucru urmând aceste etape care trebuie parcurse şi eu sper ca în cel mai scurt timp să fim în măsură să răspundem cererii DNA", a declarat Dragoş Tudorache, conform Mediafax.

 

Totodată, începe reorganizarea serviciului secret al Ministerului de Interne, anunţă  Dragoș Tudorache, conform Digi24.ro.
Evaluarea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă a început imediat după preluarea mandatului său, în urmă cu trei săptămâni.
 

 

Precizările privind desecretizarea documentelor au fost făcute în contextul în care Petre Tobă şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Interne după ce DNA l-a acuzat de favorizarea infractorului, în legătură cu refuzul de desecretizare a unor documente privind activitatea Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), serviciul secret al MAI. 

 

Petre Toba este suspectat de procurori că ar fi încercat să împiedice ancheta DNA în dosarul în care sunt cercetaţi 24 de angajaţi ai Serviciului Secret al Ministerului de Interne. Adică, ar fi refuzat să desecretizeze documente referitoare la achiziţiile făcute de DIPI, după ce s-a aflat că din banii serviciului secret s-au cumpărat căsuţe de păpuşi, tobogane, jocuri darts sau benzi de alergare.

 

 

 

 

„Am trecut la această evaluare (a DIPI), am şi finalizat-o în această săptămână, iar de săptămâna viitoare vom începe să pregătim cadrul acestei reorganizări”, a declarat Dragoș Tudorache, ministrul de Interene.

 

După preluarea mandatului la Ministerul de Interne, Tudorache spunea într-o conferință de presă că în primul rând vrea clarificarea zonei de competenţă a DIPI, astfel încât să nu mai existe suprapuneri cu celelalte servicii ale statului care se ocupă de activităţi informative sau contrainformative.

Potrivit unor surse din minister, citate de presă la mijlocul lunii trecute, una dintre variantele aflate în analiză ar fi fost militarizarea structurii de informaţii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22