Ministrul de Interne Marcel Vela: Raportul 10 august a fost declasificat și trimis la DIICOT

Dora Vulcan | 14.11.2019

Raportul 10 august a fost declasificat și trimis la DIICOT, a anunțat ministrul de interne, Marcel Vela.

Pe aceeași temă

știre în curs de actualizare

„DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport, care poate fi folosit acum în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT”, a precizat ministrul.

„Vă asigur de toată deschiderea MAI și în continuare. Dorim să redevenim un minister deschis, care nu mai ascunde date și informații din interiorul instituției”, a spus Marcel Vela.

El a explicat că, potrivit Codului de Procedură Penală, „tot ce se derulează în dosar nu este public”.

„Până nu se definitivează ancheta penală, noi nu putem să dăm date din raport și din dosar. Când ancheta se finalizează, el devine public”, a spus ministrul.

Vela a precizat că toate instituțiile au fost de acord cu desecretizarea, inclusiv Jandarmeria, astfel că nu înțelege de ce fostul ministru Carmen Dan nu l-a desecretizat.

„Vom analiza și schimba procedurile legislative cu privire la intervenții și vom depune efoturi ca imaginea instituțiilor din cadrul Ministerul de Interne să fie pozitivă”, a mai anunțat ministrul de Interne.


transmisiune LIVE

Principalele declarații ale ministrului de Interne Marcel Vela (monitorizare Hotnews.ro)

 • Vă aduc la cunoștință că ne-am ținut de cuvânt și că azi s-a împlinit promisiunea făcută atât de mine, cât și de Ludovic Orban la audierea din Parlament și stipulată și în programul de guvernare

 • Comisia din Ministerul de Interne a lucrat pentru declasificarea raportului privind protestele din 10 august, clasificat la vremea respectivă de către conducerea ministerului
  Azi am primit ultimul aviz solicitat pe parcursul acestei proceduri de la instituțiile implicate în derularea evenimentelor din 10 august
  În consecință, comisia a decis declasificarea raportului

 • În această zi raportul este declasificat. Informarea privind evenimentele din 10 august este declasificată. Ministerul de Interne a decis declasificarea
  Tot astăzi, am înaintat raportul declasificat către DIICOT, unde, după cum știți, există un dosar penal deschis cu privire la toate sesizările privind evenimenele din 10 august
  DIICOT ne-a comunicat ca ia act de acest raport declasificat, un raport care poate fi folosit în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT

 • Nu putem da detalii despre raport până nu se finalizează ancheta

 • Azi, raportul este declasificat, trimis la DIICOT, iar când ancheta e finalizată raportul devine public

 • Va schimba cursul anchetei penale declasificarea raportului? Este atributul procurorului

 • Nu știu de ce Carmen Dan nu l-a desecretizat, vă rog să o întrebați pe dânsa

 • Așa cum am spus de la venirea din funcție, îmi doresc ca toți angajații MAI care intră în contact cu cetățenii să aibă o altă abordare

 • Cei care au făcut abuzuri cu siguranță vor fi sancționați, vă garantez

 • Săptămâna locală voi analiza anchetele administrative

 • Jandarmeria și Poliția vor respecta legea

 • Ce măsuri luați împotriva șefilor Jandarmeriei? Toate deciziile vor fi luate în urma analizelor, anchetelor, evaluărilor. Acum nu mă pot pronunța

 • Actualul Guvern garantează libertatea de exprimare și voi face eforturi ca imaginea Jandarmeriei, Poliției, ISU să fie una pozitivă

(monitorizare declarații: Hotnews.ro)

***

Dosarul privind intervenția jandarmilor în Piața Victoriei în 10 august 2018 va fi desecretizat în această săptămână, poate chiar miercuri, a anunțat noul ministru de Interne.

”Va fi desecretizat în această săptămână. Este posibil în orice moment să-l desecretizăm. Sunt câteva proceduri în care sunt implicate și alte instituții. Dar răspunsul meu de ministru al Afacerilor Interne este <>. Trebuie să comunic și cu aceste instituții pentru a primi un aviz de desecretizare. Veți afla toată derularea evenimentelor, implicarea instituțiilor și tot ceea ce conține respectivul raport”, a spus miercuri ministrul Marcel Vela, la Europa FM.


Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri seară, la Digi24, că nu știe ce conține dosarul 10 august, dar că va afla joi, când cel mai probabil va fi desecretizat de Ministerul de Interne. El a spus că nu ar vrea ca dosarul 10 august să aibă aceeași soartă ca dosarele Minieriadei și Revoluției.

”Oamenii trebuie să știe ce s-a întâmplat în 10 August. Nu înțeleg de ce trenează atât. Sunt 800 de oameni care au mers la parchet și au spus ce li s-a întâmplat. Nu înțeleg de ce trenează. Am spus că la 30 de ani de la Revoluție nu știm cine a tras în noi. La Mineriadă nu știm ce s-a întâmplat nici acum. Nici cu 10 August încă nu știm. Eu nu vreau să aibă aceeași soartă ca Mineriada și Revoluția”, a declarat Orban, miercuri seară, la Digi24.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate însă şi au ajuns la procurori.

De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.


La sfârșitul lunii iulie, dosarul 10 August, în care Parchetul militar investiga intervenția în forță a jandarmilor, a fost declinat către DIICOT, "pentru continuarea cercetărilor cu privire la organizarea, conducerea și modul de intervenție a forțelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanților, respectiv cu privire la scopul faptelor unor grupuri de persoane care au exercitat acțiuni de violență împotriva forțelor de ordine și măsura în care aceste acțiuni, prin amploarea și modul de desfășurare, au fost de natură să pună în pericol securitatea națională".


La DIICOT, există și un dosar în care se investighează evenimentele din 10 august, deschis ca urmare a unei sesizări depuse în septembrie 2018 de Jandarmerie, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).

Fostul ministru al Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut în mai multe rânduri că Parchetul este singurul responsabil pentru întârzierea anchetei în acest dosar, că MAI a declasificat documentele necesare și că procurorii trebuie "să caute vinovății pe baza probelor, și nu scuze". "Datele pentru care s-a păstrat caracterul clasificat proveneau de la alte structuri sau instituții care nu și-au dat acordul pentru declasificare. Toate documentele declasificate total sau parțial au fost înaintate Parchetului din data de 31 ianuarie și constituie probe la dosar. Îi invit pe toți cei interesați de aceste documente să le solicite Parchetului pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu", spunea Dan.

Ea a mai susținut că orice demers venit din partea Parchetului în sensul acuzării Ministerului de Interne pentru nefinalizarea anchetei va fi luat drept "susceptibil de neadevăr".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22