Ministrul Economiei: Vrem să atragem investitorii care vor să-și relocheze afacerile din China

Laurentiu Gheorghe | 24.04.2020

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a declarat pentru Bloomberg că dorește să atragă investitorii care vor să se retragă din China posibilitatea de a-și muta afacerile în România.

Pe aceeași temă

„Sunt interesat, în calitate de ministru al Economiei, ca în perioada următoare să atragem investitori care vor să-și relocheze afacerile din China”, a spus Virgil Popescu.

„România trebuie să-și regândească producția industrială, urmând să se concentreze pe dezvoltarea domeniului energetic, petrochimic și de apărare, este nevoie să avem o economie mai competitivă și cu un grad de autonomie mai mare în raport cu alte economii, cum ar fi cea chineză”, a spus Virgil Popescu într-un interviu acordat Bloomberg. Acesta a mai spus că trebuie stimulată producția locală pentru a ne asigura securitatea aprovizionării cu alimente, gaze naturale și echipamente medicale. Aceasta este prima învățătură pe care am primit-o în urma acestei crize.

Virgil Popescu a precizat că această criză sanitară a arătat cât suntem de dependenți de China, motiv pentru care ar trebui încurajată producția în interiorul Uniunii Europene.

El a mai vorbit despre această intenție și într-un interviu acordat HotNews.ro.

„Această criză dacă are o parte bună, între ghilimele, este că ne-a arătat cât de dependenți suntem de importurile din China. Vrem ca România să nu mai fie dependentă pentru materialele esențiale de importurile din China. România nu trebuie să mai fie dependentă de importurile din China", a declarat Virgil Popescu, ministrul economiei, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Printre măsurile gândite de Guvern, Virgil Popescu a mai spus vineri că acele companii care angajează salariați pentru cel puțin șase luni să primească un bonus, precizând că acest stimulent financiar ar putea fi asigurat de stat, potrivit Mediafax.

„Dacă am da un bonus companiilor care angajează salariaţi şi îi ţin șase luni de zile, atunci aş vedea cu adevărat o măsură stimulativă de acest tip. (...) Sigur că bugetul de stat are capacitatea să ofere şi bonusuri, pentru că trebuie repornită economia. Eu tot timpul am spus că în perioada ascendentă a crizei nu luăm măsuri de repornire a economiei. În perioada de scădere a pandemiei, atunci vom porni economia, şi o să vedeţi şi în următoarele săptămâni măsurile de relansare. Aceasta este o măsură de relansare, este o măsură activă”, a spus ministrul Economiei, la Digi24.

Virgil Popescu a adăugat că există în lucru mai multe scenarii.

„Măsura activă este o măsură de a motiva companiile să angajeze oameni și să îi țină pe o perioadă mai lungă. (...) Într-o săptămână, două, o să vedeți pachetul de relansare, dacă nu chiar săptămâna viitoare. Lucrăm la o schemă de sprijin și pentru companiile mari, pentru că pentru IMM-uri avem o schemă de sprijin. O să lucrăm și pentru companiile mari”, a mai spus Popescu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22